avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 591 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua, intentionez sa cumpar un apartament la ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua, intentionez sa cumpar un apartament la parter care ...

Buna ziua, intentionez sa cumpar un apartament la parter care nu are balconul intabulat. Ce trebuie sa fac, mentionez ca proprietarul l-a construit fara acordul primariei.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua, ma gandesc ca balconul nu e construit direct pe tortuar, adica pe propietatea publică, ci pe spatiul din jurul blocului care este cel mai probabil în proprietatea comună indivizibilă a proprietarilor apatamentelor din bloc. În funcție de cand a fost construit balconul (au trecut 5 ani sau nu) pot apărea probleme sau nu. Dacă doriți dvs să efectuați cadastrul apartamentului cuprinzănd balconul trebuie sa intrați in legalitate, practic să obțineți autorizația post factum. Dacă e construit balconul in urmă cu f multă vreme, de ex inainte de 2001 ar trebui să se poată face cadastrul și intabularea fără această procedură.
Am fost în aceeași situație în urmă cu câțiva ani (2020). Fiica mea a primit printr-o donație o garsonieră la parter, care avea construit balcon fără forme legale. Rudele care i-au donat garsoniera o cumpăraseră în 2011 de la primul proprietar cu balconul construit, dar, din cauză că n-au locuit niciodată acolo, nu s-au preocupat de intrarea în legalitate. Balconul fusese construit de primul proprietar prin anii 1992-1993, după spusele mai multor vecini care locuiau de mulți ani în acea scară de bloc. Balconul era construit exact pe linia balcoanelor de la etajele superioare, neieșind deloc din proiecția la sol a balconului de la etajul 1.
Întrucât, la momentul acceptării donației, fiica mea era minoră, m-am ocupat eu de intrarea în legalitate. Datorită faptului că balconul era foarte vechi, nu am avut nevoie de niciun fel de autorizație de construire. De la compartimentul de urbanism al primăriei am fost pus în legătură cu un topograf cadastrist, care a întocmit un nou releveu și s-a ocupat de toate demersurile la Cartea funciară, astfel că în prezent balconul este legal, fiind întabulat. La tarifele valabile atunci, întregul demers m-a costat 700 lei și a durat 3 săptămâni.
Precizez că, dacă balconul construit ar fi ieșit în afara proiecției la sol a balconului de deasupra, n-am fi putut să-l întabulăm și ar fi trebuit să-l demolăm.
in majoritatea cazurilor terenurile din jurul blocurilor nu sunt proprietate comuna, ci proprietatea statului. exceptii ar putea fi blocurile dinainte de razboi.

CPP a scris:

Buna ziua, ma gandesc ca balconul nu e construit direct pe tortuar, adica pe propietatea publică, ci pe spatiul din jurul blocului care este cel mai probabil în proprietatea comună indivizibilă a proprietarilor apatamentelor din bloc.

Mai bine cereti proprietarului un cadastru actualizat sau mergeti cu actele la un avoact sa vada ce si cum riscati.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intrarea in legalitate cu balcon contruit la parter shokaliptiku shokaliptiku buna seara. problema sta in felul urmator: avem in plan sa cumparam apartament la parter + balcon. balconul apare in acte ( act vanzare cumparare - ... (vezi toată discuția)
Punere în legalitate balcon parter Bogdan Ionuț Bogdan Ionuț Bună ziua. De curând am cumpărat un apartament la parterul unui bloc de locuințe. Acesta are și balcon construit undeva în anii 90 fără autorizație ... (vezi toată discuția)
Balcon extins fără autorizație, de foarte multă vreme, despre care președintele asociației spune că va fi tăiat cu ocazia reabilitării blocului: ce risc dacă nu sunt de acord cu tăierea? Stefan Bors Stefan Bors Buna ziua! Am achizitionat in 2012 un apartament la etajul 1 cu balcon extins (aprox. 0.5m) fara autorizatie de extindere. Conform art 31 legea 50/1991 - ... (vezi toată discuția)