Magistrala de fibră optică pe proprietatea mea – ce pot face?
Bună ziua,
Am descoperit că magistrala de fibră optică Suceava-Fălticeni a fost trasă subteran pe proprietatea mea privată (intabulată pe firmă) fără ca eu să fiu notificat în prealabil.
În prezent, doresc să efectuez lucrări de săpături pe terenul respectiv. Aș dori să știu:
Ce demersuri legale ar trebui să urmez?
Există posibilitatea să dau în judecată compania responsabilă?
Pot avea șanse de câștig?
Pot solicita despăgubiri, având în vedere că aceste cabluri au fost cel mai probabil instalate acum aproximativ 15 ani?
Mulțumesc anticipat pentru orice sfat sau recomandare!
Depinde de ce nu ati vazut ca vin unii si sapa pe terenul dv., cat timp a trecut, daca exista si ce la primarie, trebuie facute adrese acolo, la compania de cablu etc. Ulterior se gaseste o solutie, se notifica compania. Vorbiti cu un avocat.
Exista si alternativa de a cere chirie firmei detinatoare a fibrei optice.
In lipsa acceptului dvs. dat in scris (eventual in fata unui notar), puteti deschide actiune in instanta si cere daune materiale si/ sau daune morale pentru terenul proprietate, afectat de sapatura si ingropare fibra optica.
Primaria putea da autorizatie, numai in baza acceptului dvs. dat in scris.
Daune materiale daca le va suferi, sigur, insa ce daune morale, omul nici nu a vazut cand au tras cablurile... ce suferinta morala sa fi avut? Daca a avut internari, depresii, pierderi de job din cauza asta, sigur, merge si pe morale.
Este bine de stiut ca daunele morale nu sunt sume de bani cu care sa penalizezi pe cineva pentru ca sa se invete minte. Ele sunt sume de bani pe care le ceri pentru pierderea suferita, moralmente. Pentru asta, ca la orice reparaare de prejudiciu, trebuie dovedita pierderea, in ce cuantum e ea, care este culpa celeilalte parti si care este legatura dintre culpa si pierderea suferita de dv. Este destul de tehnic si sunt multi care cer daune morale ca sa ceara ceva in plus. Dar ele se timbreaza la valoare si se dovedesc destul de dificil si cand exista.