avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1111 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Schimbare proprietar
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Schimbare proprietar

Buna ziua,
Vreau sa stiu prin ce modalitate/document se poate schimba proprietarul unei gospodarii?
Gospodaria este proprietatea parintilor mei fiind preluata prin act de vanzare cumparare de la bunica mea. Amandoi sunt proprietari trecuti pe act. In situatia in care mama mea decedeaza prin taxa de succesiune jumatatea ei esta impartita intre tatal meu si mine. Pentru ca jumatatea ei sa imi revina mie integral ce act ar trebui intocmit, contract de vanzare cumparare sau ce anume? Poate sa faca acest lucru fara semnatura celuilalt proprietar?
Ultima modificare: Miercuri, 1 Ianuarie 2025
Flori Popescu8, utilizator
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 18:09, 1 Ianuarie 2025
Atunci il incheiati degeaba. E tot o donatie. Si e ilegala dezmostenirea, ceea ce inseamna ca se poate desfiinta actul.
Ultima modificare: Miercuri, 1 Ianuarie 2025
Cabinet de avocat Liliana Grădinaru, Avocat
Ambii părinți sunt proprietari în devălmăşie.
Asta înseamnă că sunt proprietari amândoi, dar fără ca fiecare dintre ei sa aibă o cotă determinată.
Deci, la stadiul actual, nu se poate vorbi despre "jumătatea mamei" sau "jumatatea tatalui".
Imobilul este a ambilor și atat.
Și atunci:
1. Fie va transmit bunul amândoi, cât timp sunt în viața.
2. Fie încheie un act de partaj în timpul căsătoriei, prin care tatăl ii lasă mamei întregul imobil, mama ii achita tatălui o sultă și ulterior mama singura va transmite dvs bunul.
3. Fie după decesul mamei și dacă va dori, tatăl dvs va renunta la succesiune, iar jumătatea mamei va reveni în totalitate dvs. Tatăl va rămâne doar cu jumătatea lui.
Dar din nou, asta doar dacă tatăl va vrea sa renunțe.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Procedura succesiune AlexandruGeorge1983 AlexandruGeorge1983 De curand a decedat tatal meu , iar mama vrea sa lase apartamentul pe numele meu. Alti moștenitori nu mai sunt in afara de mine . Ce se intampla la succesiune ... (vezi toată discuția)
Mostenire cristinakadar cristinakadar Buna ziua, mama mea a decedat acum 9 ani, a ramas doar tata. Nu am alti frati. Nu am reusit sa fac dezbaterea succesorala dupa decesul mamei din vina tatalui. ... (vezi toată discuția)
Am câteva întrebări despre moștenire, vă rog să mă lămuriți silviu3marian silviu3marian se da sotul decedat, o sotie si 3 copii mostenitori legali. Se face mostenire pe calea clasica la notar. Jumatate sotia , apoi cealalta jumatate se imparte ... (vezi toată discuția)