avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 793 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Act de vanzare-cumparare intre parinti si unul dintre ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Act de vanzare-cumparare intre parinti si unul dintre fii

Vreau sa cumpar un apartament, prin credit imobiliar. Apartamentul a fost obtinut de proprietar, de la parinti, printr-un act de vanzare-cumparare, declarand ca ceilalti frati au fost despagubiti (nu stiu cum si cand). Nu am vazut inca actul, presupun ca banii au fost oferiti in fata notarului, nu prin banca, fiind un contract de acum 20 de ani.
As avea niste intrebari, va rog:
1. Acest act de VC este o donatie mascata?
2. Banca va verifica actele. Poate sa nu ofere credit, datorita riscurilor (potentialele litigii, cereri ale fratilor etc)?
3. Sa presupunem ca banca acorda credit si ca, in timp, apare un litigiu cu fratii. Ce se intampla cu bunul, eu fiind cumparator de buna credinta?
4. E un caz nedorit? Sa evit? Nu doresc NICIUN risc pentru mine.

Multumesc!
Ultima modificare: Sâmbătă, 4 Ianuarie 2025
Iag Iag, utilizator
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 21:09, 4 Ianuarie 2025
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Plățile efectuate către frati, nu s-au făcut legal. Nu în sensul de ilicit/fraudulos, ci în sensul ca nu erau datorate si ca nu înseamnă nimic.

La momentul respectiv, părinții trăiau. Ei erau proprietarii bunului, iar copiii nu aveau niciun drept și nicio calitate asupra imobilului.
Drepturile la moștenire ale copiilor se nasc după decesul părinților.
Deci, nimeni nu avea de ce sa ii "despăgubească " cu nimic.
Acum, depinde și cine a făcut plata și care au fost sumele.
Dacă a plătit fratele, este egal cu zero.
Dvs sunteți cumpărător de buna credință. Dacă în termen de 3 ani după decesul părinților, fratii vor vrea sa solicite în instanță constatarea actului ca fiind donație deghizata și reductiunea, este problema lor de familie.
Se reglează între ei.
Cu banca, depinde cum consideră cei de la departamentul juridic, care vor da avizul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Donatie cu clauza de intretinere sau contract de intretinere frantzmusa frantzmusa Sunt casatorita, nu am copii si am 2 frati. Parintii doresc sa imi lase mie apartamentul in care ei locuiesc, fara ca ceilalti doi frati ai mei si nici sotul ... (vezi toată discuția)
Donatie sau vanzare - cumparare belgico belgico Buna ziua, am si eu o intrebare/caz :) Sunt unicul copil al parintilor mei, care sunt divortati de 6 ani, fara sa faca partaj; sunt student, necasatorit. ... (vezi toată discuția)
In ce masura poate fi atacat actul de donatie ccrys ccrys Buna ziua, Parintii mei vor sa imi faca mie si sotiei act de donatie pt apartament. Eu am frate care nu este interesat de acest apartament si va da o ... (vezi toată discuția)