As dori sa stiu daca pot iesi cu copilul minor din tara fara acorul expres al tatalui.
Vreau sa merg in Canada, in vizita, o luna. Minorul are 3 ani, mi-a fost incredintat, iar tatal are drept de luare la domiciliu la 2 sapt. Mentionez ca nu a mai venit sa il ia de un an, de cand s-a terminat procesul. De asemenea pensia alimentara o plateste cand si cand, avand chiar si o plangere la politie in acest sens, pe care ulterior am retras-o. Nu suna copilul niciodata, nu se intereseaza de el, a dat doar un sms de ziua lui si de Craciun. Prin urmare nu cred ca o sa vina sa-l ia exact in acea luna. Intrebarea este....mai am nevoie de acordul lui? Daca eu obtin viza pentru mine, trebuie sa obtin si pentru copil? Am sanse sa obtin viza?
Multumesc!
Personal va recomand sa ignorati mesajul referitor la statele membre UE si statele nemembre UE pentru ca nu este de actualitate.
Sfaturile dlui Rogojan sunt corecte. NU aveti nevoie de acordul scris al tatalui copilului pentru a va putea deplasa in Canada impreuna cu minorul.
Problema pe care ar trebui sa o aveti in vedere insa este respectarea dreptului tatalui copilului de a avea legaturi personale cu minorul.
Astfel, fie ignorati acest drept si asteptati sa vedeti care va fi reactia tatalui, fie va organizati deplasarea in asa fel incat sa fiti acasa in perioadele in care tatal s-ar putea prezenta pentru vizitarea minorului.
Pentru mai multe informatii cititi si art 17-18, precum si art. 30-33 din Legea privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate(actualizata!)