avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 515 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna seara! Vin cu următoarea situație, rog cine are ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna seara! Vin cu următoarea situație, rog cine are cunoștințele ...

Buna seara! Vin cu următoarea situație rog cine are cunoștințele necesare sa mă ajute.
In urma cu 5 ani soțul meu a contractat cu credit de nevoi personale și am cumpărat o casă, după un an nu am mai avut posibilitatea să plătim rata și din această cauză pentru a nu se pune sechestru pe casa am vândut casa părinților mei, (nu am frați) sub prețul pieței, acum părinții mei divorțează iar tatăl meu nu renunță de buna voie la dreptul asupra casei. Pot face ceva in acest sens pentru a redobândi proprietatea sau cel puțin să rămână doar pe numele mamei ?
Buna ziua

Nu e clara situatia dvs. Cum ati vandut casa parintilor? Au vandut ei casa si v-au dat banii ca sa platiti creditul pt casa dvs? Cum v-au dat banii? Sub forma de donatie? Tatal dvs are o cota-parte din casa in care stati?

Daca parintii v-au dat banii din vanzarea casei sub forma de donatie --> tatal dvs nu mai are nici un drept si nu poate cere revocarea donatiei.
Daca parintii v-au dat banii in schimbul unei cote-parti din casa dvs atunci ei sunt proprietari si nu il puteti inlatura pe tatal dvs fara acordul lui. Cea mai simpla cale e sa il depagubiti pentru partea lui din casa.
Nu am primit bani in momentul vânzării pentru că a fost o vânzare deghizată deoarece la acel moment noi ca și proprietari riscam sa se pună sechestru pe casa, acesta fiind motivul pentru care am transferat dreptul de proprietate la părinții mei
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
legal, nu puteti face nimic. tatal va avea dreptul la o jumatate din proprietate la pretul pietii din momentul partajului/ vanzarii, dupa caz.
Ultima modificare: Joi, 9 Ianuarie 2025
adriandimitriu, utilizator
Buna ziua

Deci inteleg ca dvs ati "vandut" casa dvs catre parinti.

Indiferent ca a fost o donatie deghizata sau o vanzare legitima nu mai aveti ce face. Chiar daca nu ati primit bani efectiv, acea vanzare se poate considera donatie deghizata, iar donatia este un act irevocabil.

Tatal dvs este proprietar, prin urmare nu poate fi indepartat.

Tatal dvs are posibilitatea sa va doneze partea lui de casa, dar daca nu vrea dvs nu aveti legal cum sa il obligati.

Madalina2323 a scris:

Nu am primit bani in momentul vânzării pentru că a fost o vânzare deghizată deoarece la acel moment noi ca și proprietari riscam sa se pună sechestru pe casa, acesta fiind motivul pentru care am transferat dreptul de proprietate la părinții mei

Mulțumesc

Alte discuții în legătură

Cand intervine rezerva succesorala Boogy33 Boogy33 Sunt copil infiat in totalitate. Mama adoptiva vrea sa vanda terenurile si partea din casa parintilor ei decedati. deci si terenurile si partea din casa sunt ... (vezi toată discuția)
Contract de donatie ContSters255863 ContSters255863 Daca persoana Giumbix a donat catre fii lui proprietatile pe care le-a avut, adica un apartament de 4 camere si un apartament cu 3 camere catre un fiu, iar ... (vezi toată discuția)
Contract uzufruct viager pentru un fiu radutech radutech Buna ziua, Parintii mei au un apartamaent in proprietate. Mama mea doreste sa imi lase mie jumatatea ei din apartament din timpul vietii. Mentionez ca am un ... (vezi toată discuția)