Bună seara,
am act de vânzare cumpărare pe casă cu uz -fruct viager de către părinții mei. În 2021 tatăl meu a decedat. Sotul nu a semnat actul de vânzare-cumpărare, dar apare numele sau la un moment dat in acte. În 2008 am divorțat de soț deoarece se purta urit cu mine și copiii. nu mai locuim împreună eu am rămas în casă fiind a părinților mei. Cum putem proceda ca după moartea mamei el să nu mai aibă drepturi? Am întrebat notarul l-a care s-au întocmit actele și mi s-a spus ca dacă am divorțat eu rămân moștenitoare fiind fiica părinților, iar el ca fost ginere nu mai are nici un drept!!! Aș dori un răspuns vă rog. Va mulțumesc!
raluk0207
Utilizator 4din 4 utilizatori consideră acest răspuns util
Părinții au vândut imobilul din timpul vieții. Așadar nu se mai pune problema moștenirii, decât în situația în care părinții ar mai avea și alte bunuri in afară de ceea ce v-au vândut.
Dvs ați încheiat un copil de vânzare și orice bun cumpărat în timpul căsătoriei este bun comun al ambilor soți.
Așadar, nu aveți cum sa "îl scoateti" pe soț din dreptul lui asupra bunului comun.
Dacă voiați ca bunul sa fie numai al dvs, trebuia sa fi încheiat un contract de donație, căci bunurile dobândite prin donație sunt bunuri proprii.
Dvs ați vrut vânzare...
Așteptați decesul mamei, radiati clauza de uzufruct viager notata la Cartea funciara în favoarea părinților, după care faceți partajul cu fostul soț.
gi-jane2
Moderator 2din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
Ma gândeam ca intai sa vedeți dacă fostul e dispus sa faceți partajul fără sa ii dați bani pt cota lui. Daca nu, și va înțelegeți cu fratii aceștia pot ataca actul de vânzare ca fiind donatie deghizata. În cel mai rău caz, va trebui sa le dați fraților o suma de bani decât unui strain.
Mergeti oricum la un avocat și vedeti ce variante aveti.
Dvs va puteti judeca și cu fostul și sa dovediti ca nu a avut nicio contribuție la achiziționarea casei, deși bunul e prezumat a fi comun.