Buna ziua!
Atunci cand vrei sa cumperi o propietate prin credit bancar si banca solicita expertiza MLPAT, cine plateste taxa de expertiza, vanzatorul sau cumparatorul?
Nu a fost prevazuta aceasta cheltuiala si nu s-a stabilit nimic de la inceput, de aceea am zis sa adresez aici intrebarea.
Din cate am citit pe diferite site-uri, atunci cand este solicitata aceasta expertiza de catre banca, sunt diverse motive in legatura cu cadastrul: "Expertiza MLPAT solicitată de Bancă - Expertiza MLPAT devine o cerință necesară atunci când interacționezi cu instituțiile bancare pentru obținerea unui credit imobiliar sau ipotecar. Dacă ești vânzător sau cumpărător și locuința vizată de credit a suferit modificări sau lucrări de construcție fără autorizație și recepție a lucrărilor, iar aceste aspecte nu sunt înregistrate în cadastru vei avea nevoie de expertiză tehnică. În astfel de situații, banca poate solicita expertiza MLPAT pentru a asigura conformitatea proprietății cu normele legale și pentru a evalua riscurile implicate în finanțarea respectivă. Această expertiză devine astfel esențială pentru a facilita procesul de creditare și pentru a oferi claritate asupra stării tehnice și legale a proprietății."
Daca tine de cadastru si de buna regula a documentatiei de vanzare-cumparare, nu cadea in sarcina vanzatorului sa acopera aceste cheltuieli?
Daca exista diferente intre situatia reala si documentatia legata de cadastru eu as insista ca vanzatorul sa rezolve aceasta situatie. Cum le rezolva, e problema lui, dar eu nu as cumpara un imobil, mai ales un apartament cu modificari care nu sunt trecute in cadastru.
Dar e treaba lui cum le rezolva. Pentru mine conteaza ca ce e scris pe hartie sa existe intocmai si in realitate.
Expertiza banca poate cere si in alte situatii, cum ar fi imobilele mai vechi, mai ales cele de dinainte de '77.