avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 740 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Grănițuire în cazul unei locuințe deja intabulate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Grănițuire în cazul unei locuințe deja intabulate

Grănițuire în cazul unei locuințe intabulate.
Am cumpărat un imobil, teren și casă intabulate, dar la momentul cumpărării calea de acces nu era intabulată. În prezent terenul pe care este calea de acces a fost cumpărat de domn care l-a intabulat și ne amenință cu grănițuirea în instanță. Suntem 30 de proprietari pe acea stradă rurală în această situație.
Întrebarea este: ce putem facem să avem în continuare cale de acces?
Vă mulțumesc!
Cel mai recent răspuns: sielgabe , utilizator 18:59, 15 Ianuarie 2025
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dacă nu aveți o cale de acces alternativă, atunci va trebui să vă înțelegeți cu proprietarul terenului să vă acorde drept de servitute de trecere. În sens contrar, se va ajunge la instanță, dar și dvs. puteți cere instanței, printr-o acțiune separată, să vi se acorde drept de servitute de trecere.
Va mulțumesc pentru răspuns!
Proprietarul nu-mi acceptă propunerea de a ajunge la o înțelegere.
Altă cale de acces nu mai am, nici măcar pietonal.
Servitutea ar fi o soluție, dar înseamă proces, poate dura foarte mult și impune condiții la rândul ei.
Dar în lege există și dreptul de trecere.
Care, din ce înțeleg eu, este un drept unilateral, al celui dezavantajat.
Credeți că m-ar ajuta?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Conform legii, se numește drept de servitute de trecere. Neavând altă cale de acces, se preconstituie un drept de servitute de trecere (drept aparent). Cu alte cuvinte, puteți trece pe acolo fără probleme. Nu intru în alte detalii. Trebuie să vă consultați cu un avocat, eventual.
Aici sunt confuz. Eu înțeleg din codul civil că cele două sunt diferite: servitute si dreptul de trecere.

"Dreptul de trecere se constituie prin declarația unilaterală a proprietarului cu acces la calea publică, în timp ce servitutea de trecere presupune întotdeauna un acord bilateral de voințe atunci când ia naștere prin act juridic."

Servitute - art 756 Cod Civil
Dreptul de trecere - art 617 cod civil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Casa si teren fara cale de acces romeo1234 romeo1234 buna ziua,in septembrie anul trecut am cumparat o casa si teren.Dar terenul cumparat nu este in continuarea casei, ci intre casa mea si teren se afla inca o ... (vezi toată discuția)
Blocare acces proprietate beaugdanel beaugdanel Buna tuturor! Am si eu o intrebare: este posibil ca proprietarul unui teren vecin terenului meu(cel hasurat din poza atasata este terenul meu) sa imi blocheze ... (vezi toată discuția)
Dreptul de servitute se poate limita in timp? Paule46 Paule46 Buna ziua, In urma cu ceva timp am cumparat un apartament intr-un complex rezidential nou, situat la o distanta considerabila de partea populata a orasului. ... (vezi toată discuția)