avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 490 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua opersoana decedeaza nu are sotie nici fii ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua opersoana decedeaza nu are sotie nici fii nici parinti ...

Buna ziua opersoana decedeaza nu are sotie nici fii nici parinti doar o matusa sora cu mama lui si 5 veri primari.La succesiune cand am vrut sa deschidem notarul ne-a spus ca nu avem noi verii primari drept ci doar matusa in totalitate.Intre timp matusa a decedat si ea avand o varsta inaintata dar nu apucat sa deschida succesiunea .Notarul in continuare sustine ca nu putem fi beneficiari ai mostenirii deoarece exista o nepoata de la o fiica decedata a matusii si ea aare tot dreptul .Care este adevarul?Peste tot citim ca la gr 4 de mostenitori sunt unchi matusi veri primari .Notarul zice ca ba .Multumesc
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 18:53, 15 Ianuarie 2025
Da, mătușile, unchii și verii fac parte din clasa a 4-a de moștenitori.
Însă potrivit art.964 alin.3 din Codul civil, "Înăuntrul fiecărei clase, rudele de gradul cel mai apropiat cu defunctul înlătură de la moştenire rudele de grad mai îndepărtat, cu excepţia cazurilor pentru care legea dispune altfel."
În cazul de față, mătușa este rudă de gradul 3, iar verii primari sunt rude de gradul 4.
Clasa și gradul sunt lucruri diferite (de exemplu, descendenţii fac parte din clasa 1 de moștenitori, dar copiii sunt rude de gradul 1, iar nepoții de la copii sunt rude de gradul 2)

Așadar, mătușa înlătură verii, fiind cea mai apropiata rudă în grad, care era în viață, la data decesului persoanei.
Dacă mătușa ar fi decedat înainte, nepoata nu mai culegea nimic, fiind rudă de gradul 5.
Nepoata moștenește în virtutea retransmiterii (de la defunct, la mătușa, apoi la nepoată).
Dar...dacă relațiile erau mai apropiate cu verii, defunctul ar fi avut posibilitatea sa lase un testament, situație în care nici mătușa, nici nepoată nu ar fi moștenit nimic.
Ultima modificare: Miercuri, 15 Ianuarie 2025
raluk0207, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drept de mostenire clarificare clasa iv mostenitori legali Lucian Dumitrescu Lucian Dumitrescu Buna ziua. Cineva a decedat si nu are descendenti directi decat o matusa si doi veri primari clasa a IV-a de mostenitori legali (colateralii ordinari). Imi ... (vezi toată discuția)
Succesiune cosmy84 cosmy84 sal! Varul meu primar a decedat anul trecut,iar parintii sai mai demult fara ca acesta sa aiba mostenirea facuta.Intrebarea mea este cine are dreptul la ... (vezi toată discuția)
Dezbatere succesiune vin și eu cu o întrebare ce tine de succesiune. ... m50maria m50maria Dezbatere succesiune Vin și eu cu o întrebare ce tine de succesiune. Un văr a murit, unic fiu la părinți, necăsătorit , fără copii. Mama sa a avut 5 ... (vezi toată discuția)