avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1213 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Bună ziua! Am o situație nemaintâlnita..… un ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Bună ziua! Am o situație nemaintâlnita..… un proprietar ...

Bună ziua! Am o situație nemaintâlnita..… un proprietar de apartament, care locuieste la parterul unui bloc, are construita legal, o extindere, cu acoperiș care prinde și 20 cm din peretele exterior al vecinului care locuiește deasupra la etajul 1.. Acum vecinul vrea să își izoleze apartamentul, dar vrea să dărâme acoperișul pt ca susține ca vrea să îl izoleze din dreptul apartamentului lui. E normală situația asta? Vă rog să mă ajutați cu un răspuns. Mulțumesc mult!
Cel mai recent răspuns: BogdanGri , utilizator 18:03, 15 Ianuarie 2025
Buna ziua

Conform legii 196/2018, daca prin actele de proprietate nu este dispus altfel, fatada blocului este proprietate comuna.

Prin urmare, peretele nu este nici al vecinului de la parter si nici al vecinului de la etajul 1, asa cum nici acoperisul nu este numai al vecinilor de la ultimul etaj, chiar daca acel perete este in dreptul apartamentului sau.

Tot conform aceleasi legi, modificările constructive și utilizarea în alte scopuri a unor părți sau elemente de construcție ale condominiului se fac numai cu acordul a două treimi din proprietarii membri ai asociației de proprietari, al tuturor proprietarilor direct afectați și pe baza autorizației de construire, cu respectarea legislației în vigoare.

Daca proprietarul de la parter a facut acea extindere in mod legal (cu proiect, autorizatie, aprobari vecini si asociatie etc...) atunci vecinul de la etajul 1 nu are nici un drept sa ceara inlaturarea ei.

Mai mult, vecinul de la etajul 1 are nevoie de aprobarile necesare pt lucrarea pe care vrea sa o faca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acoperisul balconului albus_ramona albus_ramona Buna ziua.As dori sa stiu daca acoperisul balconului este sau nu parte comuna a blocului.Acum de cateva zile am izolat termic blocul iar deasupra balcoanelor ... (vezi toată discuția)
Am si eu o intrebare, probabil ca sa mai raspuns, dar eu nu am ... lilivaduva49@hotmail.com lilivaduva49@hotmail.com Am si eu o intrebare, probabil ca sa mai raspuns, dar eu nu am gasit raspunsul. Eu am o propietate de 39m patrati la parterul unui imobil. Am fost plecati ... (vezi toată discuția)
Buna seara, detin un garaj sub bloc, care are peretele exterior ... nemernicu91 nemernicu91 Buna seara, Detin un garaj sub bloc, care are peretele exterior pe latura blocului. Un vecin, fără sa ma întrebe dacă sunt de acord, a gletuit peretele ... (vezi toată discuția)