Bună ziua
În data de 04/ decembrie 2024 în urma unei discuții cu reprezentatul unei firme de confecții metalice am stabilit la efectuarea unui proiect, respectiv un pat metalic pe comandă care sa servească drept prototip către un produs care urma sa fie fabricat în serie...
Am stabilit detaliile proiectului cât și prețul , inițial producătorul îmi oferise un preț de 2.600€ ulterior revenind și oferindu-mi o reducere de 40% astfel prețul stabilit fiind de 1600€! Am discutat prin intermediul whatsup detaliile proiectului iar acesta m-a întrebat dacă doresc citez "cu TVA sau fără "
Răspunsul meu fiind ca fiind un prototip doresc ca primul sa fie pe persoana fizică !
Acesta mi-a dat un cont bancar unde am virat suma de 4000 Lei cu ținti avans, menționând la detalii: "avans execuție pat metalic" , înainte de a vira banii am stabilit ca acesta va comanda materialele a doua zi și va demara proiectul iar ca termen de livrare 30 de zile lucrătoare ( eu i-am spus sa tina cont și de sărbători și am stabilit de acord comun termen livrare 15 ianuarie)
Acesta a spus ca va executa parte din lucrare înainte de Craciun și o sa fie în termen) după ce am virat banii acesta a început sa răspundă tot mai rar la mesaje, nu am primit factura sau chitanță!
În perioada 17 decembrie- 7 Ianuarie i-am trimis nenumărate mesaje în care i-am cerut detalii despre starea proiectul și am cerut poze pentru a vedea stadiul!
Acesta nu răspunde iar când răspundea avea mereu scuze și spune mâine ajung și trimit, duminca ajung la atelier îți trimit etc..
În data de 7 ianuarie deoarece nu am primit nici un fel de răspuns sau pozele promise i-am spus ca intenționez sa formulez plângere penala
Acesta a răspuns imediat...a spus ca el este în termen cu lucrarea și mi-a trimis un mesaj vocal în care spune ca eu când am trimis banii am luat la cunoștință termenii contractului, și ca el îmi taie chitanță pe bani și da factura., iar eu risc sa pierd banii conform contractului dacă vreau sa sistem proiectul mai devreme! Iar ca el va livra produsul pe 15 ianuarie conf contractului dau dacă nu pierd banii și îmi trimite materiale tăiate asa cum sunt!
Nu am mai răspuns și am așteptat pana pe 14 ianuarie,! Deoarece am stabilit cu acesta ca produsul o sa fie și vopsit electrostatic în preț, acesta practic trebuia sa trimită patul din Giurgiu în București la o alta firma pt vopsit apoi sa ajungă la mine pe 15! Pe 14 l-am întrebat dacă a plecat patulla vopsit mâine fiind termenul și ca doresc și eu niște poze cu proiectul indiferent de stadiul acestuia!
Acesta a revenit cu niște poze 3d făcute într un program pe calculator ....practic nici măcar nu a putut dovedit ca a cumpărat materialele sau ca exista un pat !!
Am mers la politie am depus plângerea penală, am sunat la banca au spus ca contul în care am transferat banii e deschis pe pers fizica, practic mi-a dat contul personal !
Cu excepția plângerii penale ce altceva pot face? Pe 14 a spus ca pana pe data de 15 voi avea banii înapoi, pe 15 mi-a cerut un email pt a trimite dovada restituirii avansului, după care a încetat sa mai răspundă!
Astăzi suntem în 17 și nu a restituit avansul!
Buna ziua. Care este intrebarea?
Aceasta? „Cu excepția plângerii penale ce altceva pot face?”
Sau cea din titlu?
Da, puteti sa deschideti o actiune civila, dupa caz.
Este posibil sa nu fie nici evaziune si nici inselaciune, dupa caz.
Voiam să știu dacă pot depune vreo sesizare și împotriva firmei sau împotriva sa ca reprezentant legal !
Din moment ce am avut o înțelegere de comun acord și s-au stabilit clar termenii înainte de plata , respectiv costurile, suma plătită drept avans, termenul de livrare etc, iar acesta nu a respectat înțelegerea, nu a livrat nici produsul nu a returnat nici avansul, am zeci de mesaje inclusiv mesaje vocale în care spune ca va respecta termenul cât și ca îmi va trimite contract și factură, nu se încadrează la infracțiunea de înșelăciune?
Odată ce a primit banii în cont nu a mai ținut cont de termenii înțelegerii!
Timp de o lună jumătate nu a putut face nici măcar dovada ca a început lucrul la proiect!
Adică risc sa nu se întâmple nimic nici în urma plângerii penale?
Inclusiv în transferul bancar este stipulat ce reprezintă suma trimisă!
Pe data de 14 dupa depunerea plângerii l-am informat ca am depus plângerea și i-am spus ca îl sfătuiesc ca ca pe data de 15 sa am ori patul conf acordului ori sa îmi restituie avansul!
Acesta a spus ca prefera sa îmi returneze banii și sa păstreze el patul ( bineînțeles deoarece nu exista un pat)
I-am spus ca eu nu îi pot impune returnarea baniilor atâta timp cât încă poate livra patul în termen dar pe 15 aștept una sau alta!
Acesta din urma a spus ca voi avea banii în cont pe 15, nu i-a pus, a revenit pe 16 cu "scuze am avut o probleme trimit azi dovada plății, apoi iar pe 17 mi-a dat mesaj "am avut o problema , trimit azi dovada platii" apoi liniște.