avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 957 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Presedintele unei asociatii non-profit si-a prezentat ...
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Presedintele unei asociatii non-profit si-a prezentat demisia ...

Presedintele unei asociatii non-profit si-a prezentat demisia membrilor CD incepand cu 20 ianuarie a.c.
Intrucat statutul asociatiei nu prevede nimic referitor la demisie, membrii CD refuza sa ia act de demisie si sustin ca presedintele ramane obligatoriu in functie pana la inregistrarea noii conduceri la judecatorie.
Fiind un act unilateral de vointa, imi puteti spune care este procedura/argumentatia legala prin care demisia presedintelui produce efecte de la data dorita de semnatarul ei?
Va multumes anticipat!
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 13:28, 30 Ianuarie 2025
Acea interpretare este o aberatie. Nu trebuie sa scrie asa ceva explicit in Statut, caci acesta se completeaza de drept cu prevederile OG 26/2000 care la randul lui se completeaza de drept cu prevederile Codului Civil inclusiv cele referitoare la contractul de mandat, ca asta este in esenta calitatea de presedinte sau alta functie in COnsiliul Director - un contract de mandat incheiat intre acea persoana si asociatie. Or, legea prevede expres si e nula orice clauza contrara din statut sau un eventual contract intre parti, ca un contract de mandat poate fi denuntat oricand de oricare dintre parti. ( a se vedea art. 2030 - 2034 Cod Civil). Deci dreptul de demisie nu poate fi interzis sau ingradit. Nici macar nu e un termen de preaviz stabilit de lege, ca la contractele de munca. Si daca prin statut sau altfel s-a convenit un termen de preaviz la demisie, oricum nu ar putea fie de mai mult de 1-2 saptamani, ca atfel ar fi cosniderat ilegal pentru ca ar incalca libertatea de asociere, care este un drept constitutional. O demisie este un act unilateral, supus comunicarii, prin urmare calitatea de presedinte a INCETAT DE DREPT la data comunicarii notificarii in cauza catre asociatie sau la data ulterioara comunicarii precizata de demisionare. Nu are nici o importanta daca Consiliul Director sau Adunarea Generala ia sau nu act de demisie, nu au de fapt nici un drept sa se pronunte ref. accetpare sau neacceptare, nu tine de vointa lor, nu conteaza ce cred ei pe tema asta, daca le convine sau nu., functia este in mod automat vacanta si e o incalcare a legii sa nu ia act de ea si sa nu o opereze in evidentele asociatiei. Pe de alta parte nu exista un termen legal expres in care trebuie operata (prin judecatorie) modificarea in RAF, ca sa se vada din exterior ca i-a incetat calitatea de presedintei, deci daca statutul nu instituie un termen pentru completarea functiilor devenite vacante in CD si CD poate functiona si fara presedinte ( ex. rezulta clar cine exercita atributii de reprezentare legala si alte atributii care altminteri ar apartine numai presedintelui) nu e nici o problema sa fie lasata functia vacanta pana la proxima sedinta ordinara de Adunare Generala, care conform legii trebuie sa aiba loc pana la final de aprilie daca nu a fost deja una anul acsesta, si doar atunci sa se faca alegeri pentru functia vacanta de Presedinte. Incetarea caltiatii de presedinte, daca asociatia refuza sa o certifice, se poate dovedi prin dovada remiterii catre asociatie a acelei notificari. Daca nu a fost remisa intr-o forma in care sa fie o dovada clara a receptiei ei, si asociatia refuza sa confirme explicit primirea ei, se poate recomunica prin scrisoare cu continut declarat si confirmare de primire sau, daca exista suspiciunea ca CD-ul ramas ar avea tupeul sa refuze primirea / sa nu mearga sa ridice scrisoarea, atunci se poae comunica prin executor judecatoresc, costa cateva zeci de lei dar este o dovada "beton" dpdv juridic care se poate prezenta apoi peste tot ex. la banca sau in alte parti ca fostul presdinte sa dovedeasca faptul ca NU mai este presedinte indiferent daca mai apare asa in RAF pentru ca asociatiai nu a operat inca modificarile...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

3 pers am infiintat un o.n.g. in mai 2022. eu am fost vicepresedinte ... Profu' Profu' 3 pers am infiintat un O.N.G. in mai 2022. Eu am fost vicepresedinte si nu mai doresc sa fiu membru deloc. Am act de demise in 2 septembrie, presedintele a ... (vezi toată discuția)
Cum poate sa-si dea demisia un presedinte dintr-o asociatie? hajnal hajnal Buna ziua! Care este calea de urmat pentru un Presedinte al unei Asociatii care vrea sa renunte la aceasta functie? Este de ajuns daca cu ocazia ultimei ... (vezi toată discuția)
În cadrul unei autorități publice este constituita o asociație Mirela 2025 Mirela 2025 În cadrul unei autorități publice este constituita o asociație ai cărei membrii sunt în întregime angajați ai autorității. Va rog respectuos sa ma ... (vezi toată discuția)