avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 395 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... donatie versus vanzare-cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

donatie versus vanzare-cumparare

Buna ziua,

As dori sa aflu care este diferenta intre un contract de vanzare-cumparare si donatie privind un imobil ?
Contextul este : imobilul apartine parintilor, iar sotia ar fi deranjata daca parintii mi-ar face donatie deoarece eu nu as putea dispune de imobil dupa bunul plac.

Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: razvan.nan , utilizator 13:05, 16 Februarie 2010
daca dobanditi bunul prin donatie , devine bun propriu al dvs si dispuneti de el cum doriti
iar daca imobilul il cumparati, devine bun comun al sotilor si are un alt regim juridic
ascultati de sotie si veti trai multi ani fericiti:D. serios vorbind, e de preferat sa incheiati un contract de vanzare cumparare, deoarece aveti o siguranta mai mare a raporturilor juridice decat donatia, care, are doar un avantaj.. e aparent si imediat mai ieftinaB-).. bunul dobandit e doar al dvs (si de aia e scandalizata sotia:P )
Ultima modificare: Miercuri, 10 Februarie 2010
Petre Enache, Avocat
Mai bine sa fie deranjata decat sa impartiti imobilul in cuantum de 1/2 cu sotia in cazul unui divort.Prin urmare daca veti incheia un contract de vanzare cumparare, bunul parintilor dvs.va deveniun bun comun, al dvs. si al sotiei dvs.Situatia se schimba in cazul unei donatii exprese pentru dvs,cand bunul ramane un bun propriu al dvs.Motivul invocat de sotie in sensul ca nu puteti dispune de imobil cum doriti este unul fals, care are in spate in realitate o alta motivatie.
Potrivit art.31 lit.b) bunurile dobandite in timpul casatoriei prin donatie, afara numai daca dispunatorul a prevazut ca ele vor fi comune, sunt bunuri proprii ale sotului respectiv.
Ultima modificare: Miercuri, 10 Februarie 2010
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
Daca nu are cine sa atace actul, respectiv donatia,(daca nu mai aveti frati), se poate face donatie si in acest fel bunul va deveni bun propriu al dvs.
Daca se face vanzare-cumparare, imobilul devine bun comun al sotilor.
Costurile cu privire la un act de donatie si unul de vanzare cumparare sunt aceleasi.
Insa , intr-adevar, bunul provenit dintr-o donatie e propriu , daca nu e stipulata vreo situatie contrara (aceea a dreptului de proprietate transmis si catre sotie )

In ceea ce priveste desfiintarea acestor acte, ambele pot fi atacate de catre mostenitorii rezervatari .( donatia , in calitate de liberalitate excesiva , iar vanzarea cumparare in calitate de donatie deghizata )

Alte discuții în legătură

Mostenire ContSters192876 ContSters192876 Ce fel de act trebuie sa fac pentru a imi ramane casa parintilor mie, fara sa poata a fi impartita cu fratele, sau sotul meu in caz de divort. Multumesc (vezi toată discuția)
Cum sa faca sa o treaca in acte? mieluu mieluu am o prietena care nu vrea sa fie trecuta in actele de vinzare -cumparare facute de socrii ei pe numele lui barbate-su. adica sa-l treaca numai pe barbat,ea ... (vezi toată discuția)
Cota parte apartament sotie cumparat inainte de casatorie JohnRomero JohnRomero Buna ziua, Sotia mea a cumparat un apartament cu credit ipotecar. Anul acesta ne-am casatorit si m-am gandit sa acopar jumatate din creditul total prin ... (vezi toată discuția)