#ordonantatrenulet #reduceresalariu #gravida
Bună ziua!
Sunt angajată ca arhitect clădiri într-o firmă de arhitectură (CAEN 7111) din septembrie 2023 și în prezent sunt însărcinată în 4 luni. Am îndeplinit toate formalitățile și am informat angajatorul despre starea mea de sănătate.
Vă prezint următoarea situație: În contextul Ordonanței de Urgență 156/2025, care prevede majorarea salariului brut pentru a păstra salariul net la nivelul anterior Ordonanței, angajatorul meu a decis să NU aplice această majorare, ceea ce a condus la o reducere a salariului meu net cu 1124 lei. De menționat este faptul că la angajare am negociat un salariu net (am dovada negocierii prin e-mail).
Întrebarea mea: Este legală această reducere a salariului meu net având în vedere că sunt însărcinată? De asemenea, aș dori să menționez că celelalte colege care nu sunt insarcinate au beneficiat de majorarea salariului brut, astfel încât să își păstreze salariile nete.
Ceea ce conteaza este salariul mentionat in c.i.m. .. daca ati semnat c.i.m. pe un alt salariu, negocierea pe un altul inainte de semnarea c.i.m. este irelevanta.
La care articol din OUG 156/2024 ( iar nu 2025!) faceți referire? OUG trenuleț se referă în principal la instituții publice, și societăți cu capital de stat, regii autonome etc. Nu îmi amintesc să fi văzut vreo obligație pentru alte societăți comerciale. Dacă ați negociat un salariu net și aveți acest lucru trecut în CIM, consider că angajatorul este obligat să vă păstreze acel salariu net. Iar starea dvoastră de sănătate nu are nicio legătură cu salariul negociat.