avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1177 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Se poate impune unui angajat nepalez o suma de bani ca ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Se poate impune unui angajat nepalez o suma de bani ca și garanție ...

Se poate impune unui angajat nepalez o suma de bani ca și garanție în cazul în care pleca prin demisie?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:43, 31 Ianuarie 2025
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
O astfel de clauză nu ar fi valabilă - se poate argumenta că are efectul impunerii muncii forțate.
Pentru ce i se solicita acest lucru , sa nu-si dea demisia sau ca desbagubire?
Despagubire

Cornel Vasile a scris:

Pentru ce i se solicita acest lucru , sa nu-si dea demisia sau ca desbagubire?

Angajatorul are posibilitatea de a se adresa instantei de judecata cu o cerere prin care sa solicite obligarea salariatului la repararea prejudiciului pe care acesta l-a cauzat prin nerespectarea termenului de preaviz.

În interpretarea și aplicarea dispozițiilor art. 10, art. 38, art. 57, art. 134 alin. (1) și art. 254 alin. (3) și (4) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare, stipularea clauzei penale în contractul individual de muncă sau într-un act adițional al acestuia, prin care este evaluată paguba produsă angajatorului de salariat din vina și în legătură cu munca sa, este interzisă și este sancționată cu nulitatea clauzei astfel negociate.
( Decizia nr. 19/2019 din 20 mai 2019 - ÎCCJ – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drep)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Clauza de confidentialitate se plateste separat de angajatori? ... Andi Arcanu Andi Arcanu Clauza de confidentialitate se plateste separat de angajatori? Care este quantumul acesteia? Orice alte detalii sunt binevenite. (vezi toată discuția)
Clauza la contractul individual de munca AntoniaDindar AntoniaDindar Buna seara, va rog sa ma lamuriti cu urmatoarea situatie. M am angajat ca debutant intr o clinica medicala si la semnarea contractului de munca m au pus sa ... (vezi toată discuția)
Buna ziua ,sper sa nu încalcă regulamentul sunt noua pe acest ... Andreea021220 Andreea021220 Buna ziua ,sper sa nu încalcă regulamentul sunt noua pe acest site, am o intrebare . Eu am avut somaj de absolvent, m am angajat pe urmă la un loc de munca ... (vezi toată discuția)