avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 443 soluții astăzi

Marți, 4 martie, are loc evenimentul: Politica privind prevenirea hărțuirii la locul de muncă - De la concept la implementare practică. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu necuvenit. Buna seara! În cazul în care un ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu necuvenit. Buna seara! În cazul în care un salariat de la o instituție ...

Buna seara! În cazul în care un salariat de la o instituție publica își ia în luna ianuarie 2025 tot concediul de odihna aferen anului 2025, iar la începutul lunii februarie își încetează raporturile de munca cu acordul părților, cum se procedează legal la retinerea sumei concediului necuvenit acordat pt tot anul 2025.Ma interesează dacă trebuie sa am acordul lui sau un angajament de plata din partea lui pt reținere pe statul de plata . Va mulțumesc!
Cel mai recent răspuns: Teo15 , utilizator 14:16, 11 Februarie 2025
Bună ziua,

Trebuie să aveți acordul lui pentru reținere, altfel doar prin instanță. Aveți detalii aici:
www.avocatnet.ro/articol_647...
Angajatorul trebuie, în primul rând, să-l notifice pe salariatul care a efectuat și a primit o indemnizație de concediu care depășește limita la care avea dreptul, precizându-i atât suma, cât și motivul solicitării, prin raportare la dispozițiile legale.

În cazul în care salariatul, deși a fost înștiințat corespunzător, nu-i restituie angajatorului diferența dintre indemnizația încasată și cea cuvenită, acesta nu-i poate reține din salariu, ci se va adresa instanței competente pentru constatarea prejudiciului și recuperarea acestuia.
(...)
În același timp, pe lângă suma încasată în plus, salariatul riscă să fie obligat și la plata cheltuielilor de judecată, pe lângă disconfortul generat de acțiunea în instanță, acesta fiind un motiv suficient pentru ca obligația să fie îndeplinită în mod corespunzător.

Explicați-i care sunt dezavantajele refuzului și că nu are cum să evite restituirea plății nedatorate.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Principalele modalitati de stabilire si recuperare a prejudiciului produs angajatorului, in cazul obligatiei de restituire – sunt : acordul partilor ori actiunea in justitie.

Contravaloarea pagubei recuperate prin acordul partilor nu poate fi mai mare decat echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie.

De asemenea, salariatul care a încasat de la angajator o sumă nedatorată este obligat să o restituie.
multumesc mult!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de odihna necuvenit MariaRamona MariaRamona Buna ziua, Am un angajat care in luna ianuarie a efectuat 10 de zile de concediu de odihna. Pe data de 15 februarie ii inceteaza contractul de munca. Cum ... (vezi toată discuția)
Retinere sume datorate de salariat Florescu Madalina Florescu Madalina Buna ziua Am urmatoarea problema: un salariat a incasat necuvenit niste sume de bani si acum pleaca din societate. Mai are de platit si niste pagube datorate ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna anual; retinere co efectuat in plus alina.simo alina.simo buna ziua, CCM la nivel de unitate prevede 21 zile de CO anual. angajatul si le planifica, conform legii. si ca se acorda pentru perioada lucrata. este ... (vezi toată discuția)