Sotia mea este in CIC pana pe 03.03.2010 , am sunat la firma la care este angajata , pentru a ne interesa care este procedura de reincepere a activitatii , si patroana ne-a comunicat,ca firma a dat faliment si nu are cum sa ne mai ajute , nici cu cartea de munca("care nu stiu unde se afla") si nici cu somajul . Ce putem face , poate fi cartea de munca la ITM ,cine o complecteza la zi , si daca beneficiaza de somaj care este calea pe care trebuie s-o urmam ?
Sotia dvoastra are contractul de munca suspendat.
Angajatorul nu poate spune ca nu are cum sa va ajute, era obligatia lui sa incheie socotelile cu toti salariatii cand a intrat in faliment. Acum este obligat sa faca formele de inchidere a contractului de munca pentru sotia dvoastra.
1. Sotia face o cerere de incetare a suspendarii si o alta cerere de incetare a contractului de munca, amandoua de la aceeasi data.
2. Angajatorul inregistreaza la ITM 2 decizii (una de incetare a suspendarii contractului si una de incetare a contractului).
3. Aflati care este inspectorul ITM care se ocupa de firma si nr. de dosar si poate ridica sotia carnetul de munca de acolo.
Daca angajatorul nu va da concursul trebuie sa faceti o sesizare in scris la Inspectia Muncii, care are obligatia sa va ajute si sa va raspunda in termen de 30 de zile.
1.O observatie la cele spuse de colega mea @rocristina:
- nu faceti dvs. cerere de incetare a contractului individual de munca fiindca nu veti mai beneficia de indemnizatie de somaj.
3. Angajatorul trebuie sa va concedieze cu art.65 din Codul muncii (desfiintarea postului) si astfel veti beneficia de indemnizatie de somaj.
Va multumesc pentru ajutor , imi sant de foarte mare ajutor informatiile de la Dv. am trimis sesizare la Inspectia muncii , AMOFM SI OPC ,cu toate datele si astept raspuns .
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Sesizare itm
georginhio
buna ziua,
am facut o sesizare la ITM deoarece angajatorul unde am lucrat timp de 2 ani nu mi-a incheiat cartea de munca. cred ca face acest lucru deoarece ... (vezi toată discuția)