Buna ziua! Am o problema cu Certificatul de mostenitor al mamei care a decedat recent. Mama a fost casatorita in urma cu mai multi ani cu un domn care a decedat la 4 ani de la casatorie. In Certificatul de mostenitor scrie ca mama detine jumatate din suma care reprezinta contravaloarea apartamanentului cumparat impreuna cu sotul decedat. Restul sumei(adica 1/2) apartine restului mostenitorilor(mama,tata,fratii si surorile sotului mamei decedat),dar toti acestia au renuntat la mostenire si au semnat pentru aceasta renuntare. Am mers la un notar,insa acesta spune ca e o problema cu acest Certificat si ma pune sa fac un supliment al lui pentru ca nu a fost practic,dezbatut apartamentul din care sa reiasa ca mama este mostenitoarea lui desi mama a achitat din 1973 de cand a murit sotul si pana in 2003 tot creditul pentru acest apartament Mie mi se pare absolut evident ca mama mosteneste toata suma luata de la CEC pentru achizitionarea apartamentului si care reprezinta contravaloarea acestuia si practic,apartamentul. Notarul sustine ca formularea de pe Certificatul de mostenitor nu este corecta si da nastere la interpretari,de aceea e bine sa facem un supliment al acestuia.Vi se pare corect ce spune acest notar sau sa mai incerc in alta parte?
Din ce înțeleg, în certificatul de moștenitor a fost cuprinsa doar jumătate (1/2) valoarea creditului, care la acel moment era neachitat.
Ulterior, mama l-a achitat integral, dar nu a dezbătut moștenirea și pentru apartament.
Notarul are dreptate. Faptul ca mama a achitat singura creditul după ce a rămas văduvă, nu înseamnă automat ca e și proprietară apartamentului.
În drept, fără un act din care sa rezulte în mod neechivoc și expres dreptul de proprietate pe un anumit bun, nimic nu se întâmplă prin deducții și concluzii cum că ceva este evident.
Mama trebuie sa obțină un act de proprietate pentru apartament. În speță, un certificat de moștenitor suplimentar, în cuprinsul căruia sa se menționeze în mod expres apartamentul respectiv.