salut pe toata lumea.....am o mica problema........in 2008 cind adecedat si mama a ramas un apartament 4 camere ea fiind proprietara.......mai am o sora care apare pe contractul apartamentului cu 25 % ....dupa deces in apartament a ramas sora cu familia ei fiindca am convenit verbal ca ea sa mi dea partea mea intr-o suma de bani nestabilita atunci ...am tot fost aminat pina azi inclusiv cu actele ..succesiunea......acum vreau sa ma mut si eu in apartament pentru a nu mai sta in chirie dar sint refuzat .......vreau sa stiu cam ce drepturi am pentru a intra in casa.....in ce mod....cind.....unde pot sta in apartament? S-ar putea face o dezmembrare la apartament si cum se poate stabili suma cu care as putea renunta la dreptul meu ....multumesc anticipat
buna dimineata!
in calitate de coproprietar puteti locui in acel apartament, nu vi se paote nega acest drept.
pt sistarea starii de indiviziune in care va aflati va recomand dezbaterea succesiunii, urmata de partajarea masei succesorale.
daca nu va intelegeti cu ceilalti mostneitori, va sfatuiesc sa mergeti direct la instanta de judecata.
Verba volant, scripta manent. (intelegerea verbala cu sora dumneavoastra, mostenitor rezervatar, nu are nicio forta juridica ).Asa incat, daca aceasta vrea sa renunte cu titlu gratuit , in favoarea dumneavoastra, la cota indiviza ce-i revine din dreptul de proprietate, ar trebui sa va ganditi la modalitatea prin care ati transpune faptic acest lucru, respectand dispozitiile legii.
Poate exista un partaj conventional (incheiat la notar ), iar sora sa dispuna, printr-o donatie, asupra cotei parti.In fata instantei de judecata, coerezii isi pot exprima vointa de a sista indiviziunea si de a dispune de drepturile lor printr-o tranzactie.
Acum eu trebuie sa ma mut din chirie din motive financiare si vreau sa stau la apartament intr-o samptamina,dar nu mi se da cheie si nu stiu daca fara succesiunea facuta pot intra sau nu cu forta majora sau fara .In cazul in care ma voi putea strecura inauntru :) cu tot cu familie si bagaje care din camere ,ce spatii......bai,bucatarie,dormitor..... pot folosi?