avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 915 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drept imobiliar. Bună ziua, Dacă o persoană a ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drept imobiliar. Bună ziua, Dacă o persoană a achiziționat de la un dezvoltator ...

Bună ziua,

Dacă o persoană a achiziționat de la un dezvoltator un imobil (achitat integral), a făcut recepția apartamentului,se poate locui în el, plătește utilități dar apartamentul nu este intabulat din cauza dezvoltatorului, “proprietarul” are voie să îl dea în chirie și să îl înregistreze la stat să plătească taxele și impozitul aferent închirierii? Are acest drept legal? (Dezvoltatorul dă voie)
Cel mai recent răspuns: DlGoe , utilizator 03:40, 20 Februarie 2025
Da, înțeleg ce ați scris dumneavoastră. Într-adevăr 9.500 euro ni s-au cerut și i-am dat nu am putut negocia nu a vrut avocatul dezvoltatorului spunând ca este sumă mică oricum.

Acum în luna ianuarie pe factura pentru administrarea blocului ne-au trecut și impozit pe imobil de 356 Ron, i-am instintat ca nu vom plăti acel impozit pentru ca impozitul se plătește la primărie când vom primi CF-ul și au spus ca ne deconectează de la utilități dacă nu plătim. Ceea ce cer ei este legal, acest impozit? Ei zic ca da, noi zicem ca nu …

Vă mulțumesc pentru timpul și explicațiile acordate
Ultima modificare: Marți, 18 Februarie 2025
Manuela Rășină, administrator
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Trebuie vazut ce e cu administrarea blocului, de ce ii spun ei impozit, cine stabileste sumele, in baza caror facturi etc. Ce intretinere de platit daca nu e dat in folosinta, nu aare cate de proprietate?
Evident ca nu a vrut avocatul dezvoltatorului, nici eu nu as vrea sa micsorez suma ce o iau... dar daca as fi fost in locul dv., nu as fi vrut sa o maresc, ceea ce nu ati reusit sa transmiteti. Va lasati manipulati si veti plati tot mai mult pe greseala altora in loc sa va cautati unj avocat sa va aparati drepturile.
Nu se pot analiza acte aici, trebuie citite toate, in ordine...
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,
Daca vreti sa inchiriati 100% legal raspunsul scurt este NU puteti. Legea prevede ca trebuie sa prezentati chiriasului certificatul energetic al apartamentului. Acesta are dreptul sa noteze contractul de inchiriere in CF a apartamentului - care nu exista din ceea ce ati relatat.
Puteti sa incercati sa inregistrati la ANAF contractul de inchiriere, cu putin noroc veti reusi, interesul lor este sa incaseze impozit pe venitul din chirii. Aveti nevoie de un exemplar original al contractului (sau o copie legalizata - pentru a scuti timp si bani va recomand sa incheiati contractul in 3 exemplare originale) si de declaratia de impunere in care veti declara calitatea in care inchiriati - proprietar ?! si cota parte detinuta.

Asa cum a aratat si doamna avocat aveti o cu totul alta PROBLEMA - nu sunteti proprietar al apartamentului.
Daca din 2021 dezvoltatorul nu a reusit sa intabuleze imobilul atunci sunt mari probleme si exista posibilitatea sa nu il poata intabula vreodata, asta insemnand ca nu veti deveni proprietarul apartamentului niciodata.
Pentru banii platiti aveti dreptul sa cereti sa vedeti situatia reala a imobilului si sa vi se comunice motivele reale pentru care nu s-a finalizat intabularea - daca are autorizatie de construire (care sigur a expirat din 2021), daca s-a facut receptia constructiei de catre Primarie si inchiderea autorizatiei (eventual motivele pentru care nu s-a facut - s-a respectat autorizatia si proiectul), daca s-a obtinut certificatul de edificare a constructiei.

Ati mentionat ca dezvoltatorul are probleme acum fara sa indicati natura acestora. Exista posibilitatea ca acesta sa intre in insolventa ori in faliment caz in care i se ridica dreptul de administrare al firmei. Verificati periodic situatia firmei la Registrul Comertului si in Buletinul Insolventei, daca este cazul trebuie sa va inscrieti de urgenta in tabelul creditorilor altfel riscati sa pierdeti atat banii platiti cat si apartamentul pe care il ocupati fara sa fiti proprietar.
Cei care l-au dat in judecata este posibil sa fi obtinut masuri asiguratorii - sechestru, etc. Interesati-va de evolutia acelor procese.

TREBUIE sa actionati acum, altfel riscati sa nu mai puteti face nimic mai tarziu.

Apreciez raspunsul de mai sus, desi sunt partial de acord cu el pentru ca este inflexibil, caracteristic mai degraba unui executor sau judecator care da o solutie si nu este tipul de gandire avocateasca, aceea care cauta solutii in ciuda situatiei potrivnice.
Desi pare ca apartamentul nu se poate inchiria, sunt moduri de a realiza un contract legal de inchiriere. Este dreptul chiriasului sa inscrie actul, dar nu este obligatia nimanui, ceea ce inseamna ca se poate renunta la acest drept prin contract. Exista si certificate preliminare... legea le asimileaza certificatelor energetice si nu pare a face diferente intre ele... totul depinde de situatia din teren, de contractul la energie, de apartamentare etc.

Este posibil ca imobilul sa nu fie terminat, e posibil sa aiba un etaj mai sus decat autorizatia sau doua etaje mai sus decat autorizatia... :D Nu cunosc daca asta e realitatea, depinde ce e in acte. Dar pare ca s-a trecut un termen la 9 luni dupa alegeri tocmai in speranta... Caci lucrurile se misca intr-un anume mod in domeniul imobiliar... uneori de la mandat la mandat. Acum mai asteaapta un hop si sa vada ulterior, in mai-iunie...
@Cabinet de avocat Liliana Grădinaru Bine cu forta nu puteti face!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozit pe a doua locuinta Dana Dana imobilul in care locuiesc este intabulat pe fratele meu deoarece eu am salar mic si nu am putut scoate un credit..Eu nu am nici o proprietate , dar la el ... (vezi toată discuția)
Contract de inchiriere ContSters180134 ContSters180134 buna ziua. am inchiriat un apartament cu 3 camere privat nemobilat undeva in sect 2. vreau sa stiu daca propietarul apartamentului ne va face contractul de ... (vezi toată discuția)
Contract de inchiriere appt lisacta lisacta Hi, Sint franco-romana si am venit din franta pentru un stagiul de shimb in domeniul de farmacie industriala. Am inchiriat un appt dar propretarul n-a vrut ... (vezi toată discuția)