Buna ziua,
In cazul demisiilor a 2 membrii de comitet executiv ,care sunt obligatiile presedintelui ? Convocare AG pentru alegerea altor 2 membrii (sa se completeze pana la 5 membrii,cat s-a hotarat in AG precedenta)?
In PV al sedintei de comitet s-a mentionat doar luarea la cunostinta a demisiilor...fara nicio alta mentiune/decizie. Mai bine de 2 luni NU s-a luat nicio decizie.
La intrebarile mele mi s-a raspuns ca se va lucra doar in 3 membrii pana la AG anuala(asta ar inseamna cam 4 luni de la data demisiilor). E legal??
Daca la AG anuala,obligatorie,(convocata si reconvocata) NU se prezinta presedintele in functie CARE este procedura LEGALA de se tine ședința?? Doar mentionarea in PV ca NU este prezent?
Daca cititi ce am scris mai sus, vedeti ca legea 196/2018 spune la Art. 54: Comitetul executiv este format din președintele asociației și un număr par de membri, nu mai mare de patru, astfel încât numărul membrilor comitetului executiv nu poate fi mai mare de cinci
Atat timp cat cerinta legala este indeplinita, nu este nici o problema.
Da, CeX sau presedintele pot convoca o AG sa se aleaga alti 2 membri, dar nu e obligatoriu. AG insa poate fi convocata si de catre proprietari (minim 20%).
"...AG insa poate fi convocata si de catre proprietari (minim 20%)."
Ce legatura are cu subiectul in discutie??
Daca AG precedenta a decis sa fie 5 membrii in c-ex.....iar hotararea AG este OBLIGATORIE, cum spuneti ca nu-i obligatorie convocarea AG ptr alegerea a 2 ,noi,membri C-ex ???
Ati citit ce-am scris mai sus:
"(3) Şedinţele comitetului executiv se ţin cel puţin o dată pe lună şi se
convoacă, pe bază de tabel convocator, de preşedintele asociaţiei de proprietari
SAU de jumătate plus unu din numărul membrilor săi, cu cel puţin 5 zile înainte
de data stabilită pentru şedinţă"
Daca raman 3 membrii cum pot "...SAU jumatate plus unu" sa convoace o sedinta c-ex ????(da cu virgula)
Are legatura, ca aparent dvs vreti neaparat 5 membri in CeX iar CeX/presedintele nu vor sa convoace AG mai devreme pentru alegerea altor 2 noi membri. Daca CeX nu vor sa convoace AG pentru alegerea de noi membri o pot face 20% din proprietari.
CeX are obligatoriu un numar impar de membri, conform legii, deci jumatatea matematica va da tot timpul cu virgula.
Nu uitati ca, tot conform legii, presedintele este si el membru CeX. Deci un CeX poate sa aiba 2 sau 4 membri simpli plus presedintele, in total maxim 5 persoane. daca CeX are 5 persoane se convoaca de presedinte sau de 3 membri, daca CeX are 3 persoane se convoaca de presedinte sau de 2 membri.
Multumesc pentru implicare in discutie.Probabil "speța" in cauză nu s-a mai intamplat la nicio asociatie...de unde lipsa de experinta.
Discutand pe prevederile legale vad ca interpretam diferit:
1. AG precedenta a stabilit 5 membrii.Hotararile AG sunt obligatorii.
2. In sedinta de c-ex ,cand s-au discutat demisiile s-a mentionat in PV "luarea la cunostinta a demisiilor" ...fara a se consemna nicio decizie in acest sens( convocare AG,anuntarea membrilor asociatiei asupra demisiilor).Am luat la cunostinta de demisii dupa ce am solicitat in scris sa mi se puna la dispozitie copii dupa PV al sedintei c-ex.
3. La un c-ex de 3 persoane,cum spuneti dvs, daca sedinta poate fi convocata de 2 membrii,in situatia in care se supune la vot, asupra unei decizii, se poate ajunge la un vot egal 1=1.Cum vedeti rezolvarea ? La 3 membrii (din 5) NU poate exisista aceasta situatie.
1. hotararile AG sunt obligatorii. Acei membri au fost alesi si si-au desfasurat activitatea o perioada in CeX. Ar fi fost o problema daca ar fi fost impiedicati sa-si exercite atributiile.
2. Nu exista nici o prevedere legala care sa impuna o decizie anume. De asemenea nu exista nici o cerinta legala pentru a se anunta formal sau intr-un anumit mod demisia unui membru CeX.
3. Si daca avem un CeX din 5 membri si se prezinta la sedinta numai 2 sau 4 si avem vot paritar? Nu e tot acelasi lucru?
Sunt anumite situatii care nu sunt reglementate in mod expres de lege. Nu cred ca exista vreo lege care poate reglementa absolut toate situatii/scenariile/cazurile care se vor intalni in practica.
Dvs insa ati adus in discutie legalitatea unui CeX din 3 membri. Conform legii este legal.
Eu nu inteleg cum poate fi interpretat in alt mod Art. 54 din 196/2018: Comitetul executiv este format din președintele asociației și un număr par de membri, nu mai mare de patru, astfel încât numărul membrilor comitetului executiv nu poate fi mai mare de cinci. Deci, conform legii CeX poate avea 3 sau 5 membri cu tot cu presedinte (2 sau 4 membri simpli + presedintele).
Ca e mai complicat in 3 membri, ca ar fi mai bine sa fie 5, perfect de acord. Dar asta nu insemna ca e ilegal sa fie numai 3 membri cu tot cu presedinte.