Am o problema legata de gresita calificare a caii de atac de catre instanta de fond, in sensul urmator:
- actiune in pretentii, solutionata pe exceptie de catre prima instanta, fara a se antama fondul;
- se admite exceptia si se arata calea de atac a APELULUI in 15 zile de la comunicare;
- fac apel declarativ in ultimul timp, fara sa am hotararea atacata si verific doar in sistemul informatizat solutia - la acel moment ma interesa doar sa nu ies din termen (de aici pleaca "buba");
- instanta de control califica respectiva cale de atac ca fiind recursul, iar partea adversa imi invoca nemotivarea recursului in termen;
- solicit instantei primirea motivelor de recurs;
- am motivat in sensul ca instanta este chemata sa pronunte o hotarare legala si temeinica, cu respectarea principiilor dreptului, iar imprejurarea ca instanta de fond a indicat gresit calea de atac nu trebuie sa profite sau sa fie in contra vreuneia dintre partile litigante;
La acest moment instanta nu s-a pronuntat.
Stiu legea, doctrina si jurisprudenta. Stiu si unde e "buba".
Nu vreau sa ajung in situatia de a promova o contestatie in anulare intemeiata pe eroarea de judecata, atunci cand prima instanta s-a pronuntat asupra caii de atac. Cu atat mai mult cu cat este foarte posibil sa ma "lovesc" de acelasi complet de judecata.
Nici nu intentionez sa promovez vreo cerere de chemare in garantie - am aflat de la colegi de-ai mei ca sunt instante unde s-au promiovat asemenea demersuri pentru erorile de judecata.
Problema mea este alta: va rog sa ma ajutati sa gasesc o hotarare din calea de atac care sa-mi sustina punctul de vedere, pentru ca la instanta la care ma judec nu am decat o singura hotarare (unde am fost parte) in care, culmea ironiei, eram de celalalta parte si adversarului meu i s-au primit motivele de recurs, s-a casat solutia primei instante si s-a trimis inapoi spre rejudecare.
Ca sa fiu sincera, nu prea am inteles mesajul dvs. Totusi, incerc sa va ajut. In mod normal, nu se poate invoca necunoasterea legii. Calea de atac nu o acorda o instanta(drept dovada ca instanta a si gresit).Calea de atac este stabilita de lege. NB: Trebuia sa stiti!!!dar, atat timp cat calea de atac a fost calificata recurs, nu uitati ca aveti 304 indice 1 c.proc.civ. prin care instanta trebuie sa analizeze cauza sub toate aspectele.Daca a primit recursul celuilalt oricum a vazut greseli de judecata si v-a trimis inapoi.Poate ca rejudecarea va va ajuta.Daca aveati motive de apel inseamna ca aveti interesul sa va rejudecati.Zic si eu, nu cunosc speta.Parerea mea este ca nu aveti sanse printr-o cale extraordinara de atac in care sa invocati propria culpa.
Concentrati-va pe rejudecare.As fi facut motivele de apel, oricum trebuia sa le faceti pana la prima zi de infatisare.Nu am inteles daca le-ati avut.Ele puteau fi incadrate in 304 indice 1.Si puteau fi luate in considerare.zic si eu.repet nu stiu cauza.
Vedeti motivarea instantei de recurs.