avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 628 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... REABILITARE ,NOUL COD PENAL
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

REABILITARE ,NOUL COD PENAL

As dori daca se poate un sfat. Sotul meu a fost condamnat la un an si 2 luni inchisoare pentru furt calificat in anul 1990 , a executat pedeapsa si a fost eliberat pentru buna purtare.As dori sa stiu daca noul cod penal,conform caruia la art. 165 "Reabilitarea are loc de drept in cazul condamnarii la pedeapsa amenzii,la pedeapsa inchisorii care nu depaseste 2 ani sau la pedeapsa inchisorii a carei executare a fost suspendatasub supraveghere,daca in decurs de 3 ani condamnatul nu a savirsit o alta infractiune." cind va intra in vigoare se aplica si in cazul sotului meu? Mentionez ca nu a mai avut nici o alta condamnare sau amenda penala de atunci
Cel mai recent răspuns: Gabriela Mihai , Avocat 19:48, 11 Februarie 2010
Ideea este ca doreste sa faca reabilitarea,insa nu mai are absolut nici un document ,nu are sentinta penala,biletul de liberare din penitenciar,nu mai stie numarul de dosar,iar pentru a afla toate aceste informatii si a obtine copie dupa aceste documente necesita destul timp si in mod sigur si bani. Intrebarea este: ce sa facem ?Sa asteptam intrarea in vigoare a noului cod penal in 2011 daca am inteles bine,sau sa incepem sa facem demersurile pentru reabilitarea judecatoreasca conform codului penal in vigoare acum? Multumesc mult pentru sfat!
Parerea mea este sa incepeti demersurile pentru reabilitarea judecatoreasca,deoarece nu se stie cu certitudine cand va intra in vigoare Noul Cod Penal.
Insa cel mai indicat ar fi sa luati legatura cu un avocat.:)
Ultima modificare: Joi, 11 Februarie 2010
luiza2008, utilizator
Totusi as fi vrut sa stiu daca acest articol 165 din noul cod penal se va aplica si in cazul sotului meu, daca fapta a fost savirsita in anul 1990,si pedeapsa a fost executata tot in anul 1990 , el ar putea sa beneficieze de reabilitare de drept incadrindu-se in perioada de pina la 2 ani pedeapsa cu inchisoare?
Problema nu e neaparat ca nu se stie cind va intra in vigoare noul cod penal, pentru ca au trecut 20 de ani de atunci,acum daca ar fi sa mai asteptam un an.... asta este....Demersurile pentru reabilitarea judecatoresca dureaza deasemenea destul de mult timp....avind in vedere ca nu ne permitem un avocat,ar trebui sa se ocupe personal de tot,si cum nu mai stie nici nr. de dosar are de umblat foarte mult,ceea ce necesita invoiri de la serviciu,bani,nervi,etc.Si sa faca toate astea,apoi peste ,eu stiu...un an, sa nu mai fi fost nevoie.......Cam asta e dilema noastra,in cazul acesta cum ar fi mai bine pentru noi sa procedam?
Interventie moderator: ati deschis trei topicuri cu reabilitarea sotului dvs. Va rog ramaneti numai la unul. Multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reabilitare de drept? elizachichi elizachichi Cum sa procedez si unde sa merg pentru a face o cerere pentru reabilitarea de drept?Am fost condamnat la 1 an si 2 luni inchisoare ptr. furt in anul ... (vezi toată discuția)
Reabilitare utilizator_86 utilizator_86 Daca o persoana a fost condamnata la 1 an si 6 luni inchisoare, din 1 februarie se reabiliteaza de drept daca nu a mai savarsit nicio infractiune timp de 3 ... (vezi toată discuția)
Prescriere pedeapsa de 1 an FLAV12 FLAV12 Cand se prescrie o pedeapsa de 1 an pentru conducere fara permis? Hotararea a ramas definitiva in 02 februarie 2007. ... (vezi toată discuția)