avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 445 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Buna seara , 1--deoarece nu am primit chitanta pentru ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Buna seara , 1--deoarece nu am primit chitanta pentru achitarea ...

Buna seara ,
1--deoarece nu am primit chitanta pentru achitarea fondului de rulment la înființarea asociației de proprietari aș vrea sa știu câți ani se pastreaza-arhiveaza-registrele speciale in care se înscriu chitantele aferente plații fondului( care a disparut fiind folosit la plata datoriilor-restanțelor nerecuperate- neachitate ale asociației).Nu exista o explicație oficiala a dispariției fondurilor dar s-a hotarat achitarea din nou a unui fond de rulment.
2--Am achitat lunar contributiile cu ordin de plata in primele 5 zile de la afișarea listei de plata dar vad ca apare achitat fondul de rulment (fara chitanța!!! din nou) și restanța la cota,deci sumele sunt transferate fara știința proprietarului și fara documente dar cu penalizari .Întrebarea este daca platesc lunar in primele 5 zile mai sunt obligata sa achit fondul de rulment ? ( în varianta în care aș reuși sa-i conving sa storneze corect sumele.
Va mulțumesc.

Cel mai recent răspuns: creuceanu , utilizator 22:38, 22 Februarie 2025
Buna ziua

Coform legii (196/2018), fondul de rulment este obligatoriu, indiferent daca va platiti la timp sau nu intretinerea. Tot conform aceleiasi legi, fondul de rulment se stabilește astfel încât să poată acoperi cheltuielile curente ale asociatiei la nivelul unei luni calendaristice. Stabilirea cuantumului se face prin echivalare cu suma care a fost necesară pentru acoperirea cheltuielilor lunare înregistrate de asociația de proprietari în anul anterior, la nivelul lunii cu cheltuielile cele mai mari, majorate cu rata inflației.

Pentru fondul de rulment se elibereaza chitanta separata.

Conform codului de procedura fiscala, datoriile se sting in ordinea vechimii lor. Deci daca aveti restanta la fondul de rulment, luna urmatoare din ce platiti se va acoperi restanta la fondul de rulment si daca mai ramane ceva se va duce catre intretinerea curenta.

Legat de folosirea fondului de rulment, trebuie sa cereti in scris explicatii de la presedinte.
Dreptul de a nu achita fondul de rulment daca se achita în primele 5 zile de la data afișarii cotelor a fost postat pe acest site dar nu îl gasesc acum. Importante sunt si termenele de pastrare-arhivare ale registrelor de evidenta a fondurilor de rulment daca știe cineva.Mai caut, va mulțumesc .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, este corecta inregistrarea unei cote de intretinere ... mcal mcal Buna ziua, este corecta inregistrarea unei cote de intretinere lunara , la rubrica intretinere restanta,daca aceasta era acopreita si putea fi platita, ca ... (vezi toată discuția)
Buna ziua.doresc sa intreb daca se poate face plata la caseria ... petre_marian petre_marian Buna ziua.Doresc sa intreb daca se poate face plata la caseria asociatiei de proprietari a fondului de rulment si a unei parti din valoarea intretinerii cu o ... (vezi toată discuția)
Ce se plateste din fondul de rulment? smadoiumihaela smadoiumihaela BunA ziua! Am platit fondul de rulment cerut de administrator, iar acum, avand restante la intretinere, l-am rugat sa ia banii din fond, dar a refuzat sub ... (vezi toată discuția)