avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 833 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Denunt calomnios
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Denunt calomnios

In vara anului 2009 am primit NUP in urma unui denunt facut de un cetatean ca l-as fi inselat. Intrucat cetateanul respectiv nu imi da pace sicanandu-ma cu diverse, va rog sa ma sfatuiti daca in urma primirii acelui NUP il pot ataca printr-un denunt calomnios cerand daune morale. In afara de rezolutia parchetului, mai am nevoie de ceva? Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Roxana alina Stancu , Avocat 16:33, 11 Februarie 2010
In principiu da, puteti face o plangere intemeiata pe art. 259 C.p. In prealabil trebuie verificat daca NUP-ul nu a fost contestat in conditiile art 275-278 C.p.p sau 278 indice 1 C.p.p; avand in vadere ca solutia dateaza din vara, este totusi posibil sa nu se fi recurs la aceasta procedura. Totusi nu cred ca veti obtine rezultate spectaculoase cu aceasta plangere; pedeapsa prevazuta de lege pentru infractiunea in varianta simpla este relativ mica (6 luni - 3 ani) iar in plus, simpla recunoatere a faptei de catre respectiva persoana (cea care a facut plangerea inmpotriva dvs) ar face sa devina incidente in cauza dispozitiile art. 259 pt. 3 raportat la art 76 C.p., iar astfel este foarte posibil sa se dispuna chiar o amenda. Oricum, puteti incerca, deoarece in acest fel este posibil ca respectiva persoana sa isi mai piarda din apetitul de a face plangeri.

Av. Claudiu Sorin Feteanu
Simplul fapt ca s-a dat NUP nu inseamna ca a fost vorba de un denunt calomnios.
Puteti face si dvs. o plangere in care este foarte probabil ca se va da...NUP.

avocat Claudiu Lascoschi
Va inteleg ca este o situatie neplacuta, dar nu prea aveti mari sanse sa obtineti ceva favorabil, asa cum au precizat si colegii mei anterior...
in majoritatea cazurilor, urmare a unei plangeri penale pt. savarsirea infr. de calomnie, organele penale dispun NUP.
puteti incerca sa investiti instanta de judecata cu o actiune civila in raspundere delictuala pt. daune-interese. ;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nup denunț calomnios Nasta Inteligent Consult SRL Nasta Inteligent Consult SRL Bună ziua, Vă rog frumos să mă luminați pentru că sunt în următoarea situație: Împotriva mea s-a făcut o plângere penală pentru denunț ... (vezi toată discuția)
Denunt calomnios! robert900 robert900 Ce recomandati in cazul in care impotriva unei persoane este formulata plangere penala la Parchet/Politie pentru comiterea a doua infractiuni (calomnie si ... (vezi toată discuția)
Denunt calomnios AIAIOANA AIAIOANA Am doua colege care mi-au facut plangere penala pt.inselaciune,fals si uz de fals.Dupa toate cercetarile s-a demonstrat ca nu este asa si am primit de la ... (vezi toată discuția)