avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 724 soluții astăzi

Marți, 18 februarie, are loc evenimentul: Procedura de negociere colectivă de la A la Z. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... prima pt nastere
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

prima pt nastere

Buna ziua, sotia mea a nascut in urma cu 4 luni si ar trebui sa primeasca o prima de nastere de la angajator (privat). Daca angajatorul a terminat anul trecut cu pierderi si acum nu poate plati prima as putea sa o solicit angajatorului meu in calitatea mea de tata? Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: smeagull , utilizator 16:02, 11 Februarie 2010
Eu zic ca nu aveti dreptul sa primiti dvs. acel salariu.
Contractul colectiv de munca unic la nivel national 2007-2010 spune: ART.51. - In afara de ajutoarele prevazute de lege, la care au dreptul, salariatii vor
beneficia si de urmatoarele ajutoare:
c) un salariu mediu pe unitate, platit de aceasta mamei, pentru nasterea fiecarui copil;daca mama nu este salariata, sotul acesteia beneficiaza de plata unui salariu mediu pe unitate;

Sotia fiind salariata (chiar daca acum are contractul suspendat), ea trebuie sa primeasca acesti bani.
Sa stiti ca nu are importanta daca angajatorul ei a terminat anul pe pierdere, si nici alte conditii. Acest ajutor se datoreaza pur si simplu conditionat doar de nasterea unui copil, nu de altceva, si se poate cere si obtine (in instanta, daca nu de bunavoie) in termen de 3 ani de la data la care ar fi trebuit sa il primiti.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Salariu mediu pe unitate pentru mame aba1011 aba1011 Buna ziua din nou.O prietena care este agent de politia a nascut acum in ianuarie,vrea sa stie daca de la servici trebuie sa ii dea si ei un salar mediu pe ... (vezi toată discuția)
Legea 66,legea 51...prima de nastere bex4uu bex4uu Am si eu o intrebare... Sotul meu lucreaza la privat,eu nu lucrez si nas cin 2-3 sapt...si sotulo sa ia indemnizatia de crestere...stiti ceva de legea 66 sau ... (vezi toată discuția)
Acordarea primei de nastere de catre angajator, pentru cel de al doilea copil, daca ma aflu in plata indemnizatiei pentru primul? grete grete Buna ziua, Sunt medic, ma aflu in plata indemnizatiei de crestere a copilului, pentru primul baietel, dar intre timp am nascut si al doilea copil.Pot ... (vezi toată discuția)