Buna ziua, sotia mea a nascut in urma cu 4 luni si ar trebui sa primeasca o prima de nastere de la angajator (privat). Daca angajatorul a terminat anul trecut cu pierderi si acum nu poate plati prima as putea sa o solicit angajatorului meu in calitatea mea de tata? Va multumesc anticipat.
Eu zic ca nu aveti dreptul sa primiti dvs. acel salariu.
Contractul colectiv de munca unic la nivel national 2007-2010 spune: ART.51. - In afara de ajutoarele prevazute de lege, la care au dreptul, salariatii vor
beneficia si de urmatoarele ajutoare:
c) un salariu mediu pe unitate, platit de aceasta mamei, pentru nasterea fiecarui copil;daca mama nu este salariata, sotul acesteia beneficiaza de plata unui salariu mediu pe unitate;
Sotia fiind salariata (chiar daca acum are contractul suspendat), ea trebuie sa primeasca acesti bani.
Sa stiti ca nu are importanta daca angajatorul ei a terminat anul pe pierdere, si nici alte conditii. Acest ajutor se datoreaza pur si simplu conditionat doar de nasterea unui copil, nu de altceva, si se poate cere si obtine (in instanta, daca nu de bunavoie) in termen de 3 ani de la data la care ar fi trebuit sa il primiti.