Luna trecută am căzut în plasa cu frauda online cu Whatsapp. Cineva i-a spart contul colegei mele de birou ( ea fiind deja în concediu) și am virat 3762 lei în contul pe care mi l-a transmis.
În acea perioadă am avut multe pe cap, divorț, 2 joburi, activitățile cu copilul meu minor și a fost doar o fracțiune de secundă încât nu am realizat ce am făcut.
Imediat după ce am făcut transferul am sunat la banca BCR să mi se facă solicitarea de returnare a banilor, iar banca a demarat investigațiile către banca Raiffeisen ( contul unde au fost primit banii). Apoi, am depus plângere penală către poliția , serviciul investigații criminale.
Acum, am primit răspunsul BCR la solicitarea mea și suna așa: Cu privire la solicitarea de retur s-a primit răspuns negativ din partea băncii beneficiare ( raiffeisen( beneficiarul nu a transmis niciun răspuns), prin urmare pe canal banca suma nu poate fi recuperată și sugeram victima să meargă pe alte căi legale.
Mâine voi merge la Protecția Consumatorului să depun reclamație.
Pe site-ul BCR este menționat în scris ca transferurile interbancare ( din banca BCR către banca Raiffeisen) trebuie făcute până în ora 21:00 ca să intre banii în celălalt cont în aceeași zi. Transferul pe care l-am făcut a fost după ora 21:00, mai exact 21:37 seara, iar banii au fost transferați imediat. Nu ar fi trebuit să fie blocați și să plece a doua zi lucrătoare ?
După toate cele menționate mai sus există șanse ca inspectorii de la Protecția Consumatorului să amendeze băncile sau măcar una dintre ele ( și care)?
Dacă inspectorii vor amenda se recomandă chemarea în instanță a băncilor sau unei bănci pentru restituirea banilor mei?
Dacă banca raiffeisen nu a cooperat și nu vrea să coopereze poliția poate amenda această bancă? Dacă da, există vreun articol? Am sunat poliția SIC și mi-a spus doar să actualizez declarația, dar nu a mai spus absolut nimic despre altce căi legale.
Vă mulțumesc și vă rog dacă mă puteți ajuta cu informații juridice, pt ca ambele bănci au aruncat vina pe mine.
Vă susțin, vă înțeleg. Nu sunt de acord, ca tranzacțiile frauduloase sesizate în timp util nu sunt blocate de bănci. Chiar nu înțeleg!! Cetățeanul sesizează, banca încă o are la îndemână anularea tranzacției, pentru că nu este finalizată, și... NU FACE! Trebuie găsit o soluție la această problemă, odată pentru totdeauna. Pentru că aceste tranzacții se înmulțesc, și nu este corect, ca banca nu ia parte în aceste demersuri de combatere a infracțiunii. Ar fi corect să blocheze tranzacția, până nu se rezolvă.