avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 969 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA TVA persoana fizica
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

TVA persoana fizica

Salutare tuturor!
In anul 2013 am achizitionat cu credit prima casa un apartament intr-un bloc vechi in care am locuit pana in octombrie 2024 cand l-am vandut si am inchis creditul. In noiembrie am cumparat un alt apartament cu tva 9% de la un dezvoltator imobiliar(constructie noua).
Mi-am dat seama ca acest apartament nou nu este ce mi-am dorit si as vrea sa-l vand. Trebuie sa platesc TVA la vanzarea apartamentului?
Cel mai recent răspuns: BogdanGri , utilizator 09:58, 6 Martie 2025
Buna ziua

Zona este destul de gri si legea lasa loc la interpretari neexistand norme concrete de aplicare.

Legat de apartamentul vechi, lucrurile sunt clare. Ati locuit acolo o perioada semnificativa de timp.

In ce priveste apartamentul nou, situatia nu mai ai atat de clara, mai ales ca il vindeti la foarte scurt timp dupa achizitionare. Nu sunt foarte multe persoane care renunta la un imobil dupa numai cateva luni de la cumparare.

Din pacate, ANAF se sesizeaza de multe ori din oficiu si frecvent nu verifica, nici macar sumar, situatia. Ei trimit deciziile de impunere si dupa aia e treaba contribuabilului sa dovedeasca contrarul. Si mai nasol e ca fac lucrul asta dupa 2-4 ani de la fapta propriu-zisa, lucru legal dar care complica eforturile dvs de a dovedi contrarul.

Daca nu vreti batai de cap, asteptati sa treaca un an si il vindeti dupa. Altfel totul tine de sansa daca ANAF se va sesiza sau nu. Daca se va sesiza, puteti contesta in contencios administrativ decizia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tva la vanzare apartament vechi? Daniela Mirea Daniela Mirea Buna ziua.. Daca puteti sa ma ajutati cu un mic sfat.Doresc sa vand un apartament din cele vechi din 1982, si sa cumpăr altul in alta zona . Intrebarea mea ... (vezi toată discuția)
Caracterul locuibil al unui imobil gevilcu gevilcu Una din conditiile pentru a putea cumpara o locuinta cu TVA 5% este caracterul locuibil al imobilului: “Cota redusă TVA de 5% se aplică numai în cazul ... (vezi toată discuția)
Va trebui să achit diferența de tva până la 9%? Ovidiu_t Ovidiu_t Bună ziua. Spuneți-mi vă rog, dacă am plătit apartamentul integral în 2023, iar contractul de vânzare-cumpărare urmează să-l semnez cu dezvoltatorul ... (vezi toată discuția)