Salutare tuturor!
In anul 2013 am achizitionat cu credit prima casa un apartament intr-un bloc vechi in care am locuit pana in octombrie 2024 cand l-am vandut si am inchis creditul. In noiembrie am cumparat un alt apartament cu tva 9% de la un dezvoltator imobiliar(constructie noua).
Mi-am dat seama ca acest apartament nou nu este ce mi-am dorit si as vrea sa-l vand. Trebuie sa platesc TVA la vanzarea apartamentului?
Zona este destul de gri si legea lasa loc la interpretari neexistand norme concrete de aplicare.
Legat de apartamentul vechi, lucrurile sunt clare. Ati locuit acolo o perioada semnificativa de timp.
In ce priveste apartamentul nou, situatia nu mai ai atat de clara, mai ales ca il vindeti la foarte scurt timp dupa achizitionare. Nu sunt foarte multe persoane care renunta la un imobil dupa numai cateva luni de la cumparare.
Din pacate, ANAF se sesizeaza de multe ori din oficiu si frecvent nu verifica, nici macar sumar, situatia. Ei trimit deciziile de impunere si dupa aia e treaba contribuabilului sa dovedeasca contrarul. Si mai nasol e ca fac lucrul asta dupa 2-4 ani de la fapta propriu-zisa, lucru legal dar care complica eforturile dvs de a dovedi contrarul.
Daca nu vreti batai de cap, asteptati sa treaca un an si il vindeti dupa. Altfel totul tine de sansa daca ANAF se va sesiza sau nu. Daca se va sesiza, puteti contesta in contencios administrativ decizia.