avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 882 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediu de odihna
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediu de odihna

Buna ziua

Am lucrart la firma xxx o perioda de apropae 3 ani . Incepind cu data de 16.03.2010 am cazut de comun acord cu firma sa imi inchei activitate la acesta firma conform art.55 alin. B. Pe acest an am 21 de zile de concediu de odihna .Intrebarea mea este daca aceste zile de concediu se platesc in totatlitate sau se plateste numai numarul de zile pina la data de 16.03.2010.

Multumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters60781 , utilizator 09:45, 12 Februarie 2010
Concediul de odihna se acorda proportional cu perioada lucrata in cadrul societatiil
Acordarea se face astfel;
12 luni se impart la numarul de zile de concediu care le aveti conform contractului individual de munca (21) dupa cre se inmulteste cu nr de luni lucrate.
In cazul dumneavoastra 21 :12=1,75
1,75x5 = 5,25
Deci va revin 5 zile de concediu de odihna pentru perioada 1 ian - 16 martie.
Acestea pot fi compensate in bani la incetarea raportului de munca daca nu le veti efectua in natura.
O zi buna!
Scuze revin 1,75x3 (nr de luni lucrate)=5,25
Conform art.141 CM - Compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat este permisă numai în cazul
încetării contractului individual de muncă.

Legea nu face referire la un numar anume de zile , ci se refera strict la concediul de odihna neefectuat, deci in cazul meu am 21 de zile de concediu de odihna neefectuat.Intre timp am discutat si cu un avocat pe un alt forum si acesta mi-a confirmat ca trebuie sa-mi fie paltite toate zilele de concediu de odihna neefectuate.
Conform art.140 alin.2 din Codul Muncii , concediul de odihna se acorda"proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic" , deci dvs. nu aveti dreptul decat la zilele de concediu calculate pentru perioada efectiv lucrata : ianuarie-16 martie 2010 .
mineaionut a scris:

Conform art.141 CM - Compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat este permisă numai în cazul
încetării contractului individual de muncă.

Legea nu face referire la un numar anume de zile , ci se refera strict la concediul de odihna neefectuat, deci in cazul meu am 21 de zile de concediu de odihna neefectuat.Intre timp am discutat si cu un avocat pe un alt forum si acesta mi-a confirmat ca trebuie sa-mi fie paltite toate zilele de concediu de odihna neefectuate.

Explicatiile pe care le-ati primit mai sus sunt corecte.
Nu aveti cum sa primiti banii pentru 21 de zile de concediu de odihna. Zile neefectuate nu sunt toate cele 21, cum credeti, ci ele se calculeaza in raport cu perioada lucrata.
Ganditi-va, ca ati putea face o afacere din a va angaja undeva si a va da demisia in scurt schimb si sa cereti la fiecare loc de munca sa vi se plateasca tot cate 21 de zile de concediu de odihna.
Nu este logic.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de odihna in perioada de preaviz pt restructurare ContSters88537 ContSters88537 Buna ziua, In perioada preavizului pt restrucurare, concediul de odihna se acorda cu acordul partilor sau este dreptul angajatului? Se scad cele 7 zile de ... (vezi toată discuția)
Buna ziua..un angajat nu a beneficiat de concediu odihna in 2020 ... genigeni genigeni Bunaziua..un angajat nu a beneficiat de concediu odihna in 2020 si anul asta firma vrea sa plateasca concefiu neluat........in momentul de fata incadrarea mai ... (vezi toată discuția)
Concediul de odihna Eliza1906 Eliza1906 La 01.08.2018 mi-a incetat CIM dar nu mi-am efectuat CO. La cite zile de CO am dreptul legal. Anul trecut am avut CO in august. (vezi toată discuția)