avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 951 soluții astăzi

Joi, 27 martie, are loc evenimentul: Dreptul proprietății intelectuale în raport cu salariații - Aspecte practice și provocări actuale. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Și dacă doresc sa mă duc în concediu de creștere ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Și dacă doresc sa mă duc în concediu de creștere a copilului ...

Și dacă doresc sa mă duc în concediu de creștere a copilului trebuie să-mi dau demisia sau să mi se desfacă contractul de munca?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:50, 12 Martie 2025
Nu, nu trebuie să îți dai demisia și nici să ți se desfacă contractul de muncă pentru a intra în concediu de creștere a copilului (CCC). Concediul de creștere a copilului este un drept legal al salariaților, iar pe durata acestuia contractul de muncă se suspendă, dar nu încetează.

Pașii pentru a intra în concediu de creștere a copilului:
Depunerea cererii la angajator

Trebuie să depui o cerere scrisă către angajator, prin care soliciți suspendarea contractului pentru concediul de creștere a copilului.
Suspendarea contractului de muncă

Angajatorul emite o decizie de suspendare a contractului în baza cererii tale.
Contractul rămâne suspendat până la finalizarea concediului.
Depunerea dosarului pentru indemnizație la agenția teritorială pentru plăți și inspecție socială (AJPIS)

Ai nevoie de acte precum certificatul de naștere al copilului, adeverință de la angajator, copie după cartea de identitate etc.
Ce se întâmplă cu contractul de muncă?
Pe perioada concediului, nu vei fi plătit de angajator, ci vei primi indemnizația de creștere a copilului de la stat.
Nu poți fi concediat pe perioada concediului și timp de 6 luni după revenirea la muncă.
Ce se întâmplă dacă îți dai demisia?
Dacă îți dai demisia, pierzi dreptul la indemnizația de creștere a copilului, deoarece una dintre condițiile esențiale este să fi lucrat cel puțin 12 luni în ultimele 24 de luni înainte de naștere.
Concluzie:
Pentru a intra în concediu de creștere a copilului, trebuie doar să soliciți suspendarea contractului de muncă, nu să îți dai demisia sau să ți se desfacă contractul.

Eu am fost in concediu medical timp de 6 sap până acuma vineri și luni 10.03.2025 am mers la firma și mi-a zis că face restructurare in cadrul firmei
Ultima modificare: Miercuri, 12 Martie 2025
Silaghi Mircea, utilizator
Am fost angajat pe post de agent de vânzări cu marfa pe mașina în cadrul firmei de 16 ani și am fost printre cei mai buni problema a început de anul trecut când m-am îmbolnăvit am avut probleme cu rinichii a trebuit sa fac 3 operații și din luna. august nu am prea dat randament ,
1. Cererile pentru acordarea drepturilor , reprezentând indemnizație sau stimulent de inserție, și documentele din care rezultă îndeplinirea condițiilor legale de acordare a acestora se depun la primăria comunei, orașului, municipiului, respectiv sectoarelor municipiului București pe raza căreia solicitantul își are domiciliul sau reședința.

2. Demisia nu presupune pierderea dreptului la indemnizatie.

Acordarea indemnizatiei pentru CCC nu este conditionata de existenta unui c.i.m. activ sau de un anumit articol cu care a incetat c.i.m.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu crestere copil toy_story toy_story Buna ziua, Daca o angajata isi da demisia dupa terminarea concediului de maternitate, mai poate beneficia de indemnizatia de crestere copil, tinand cont si ... (vezi toată discuția)
Când pot sa îmi dau demisia? Roxana1183 Roxana1183 Buna dimineata, eu sunt angajata la firma soțului după ce nasc cum se procedează? Ce trebuie sa depun la firma? Si când îmi pot da demisia? După ce nasc, ... (vezi toată discuția)
Termen de depunere dosar ccc Nico 13 Nico 13 Buna ziua, Daca nu beneficiez de concediu pre si post natal, care este termenul legal de depunere dosar concediu crestere copil? Va multumesc (vezi toată discuția)