avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 973 soluții astăzi

Joi, 27 martie, are loc evenimentul: Dreptul proprietății intelectuale în raport cu salariații - Aspecte practice și provocări actuale. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Recuperare drepturi salariale după pensionare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Recuperare drepturi salariale după pensionare

Buna ziua!
Vreau să vă cer părerea referitor la situația tatălui meu. In anul 2023, angajatorul nu a achitat salariile pentru nici unul dintre angajați, pe o perioadă de două luni (perioadă în care ei și-au desfășurat activitatea în mod normal). La fiecare solicitare de achitare, primeau promisiuni că urmează să fie virați banii, dar asta nu s-a întâmplat. Anul acesta in martie tatăl meu s-a pensionat și și-a depus cererea de lichidare.
Am făcut o sesizare la ITM dar ni s-a răspuns că, din moment ce tata nu mai este angajat al firmei, trebuie să se adreseze unei instanțe judecătorești pentru recuperarea drepturilor salariale.
Este corect răspunsul primit? Nu mi se pare corect sa nu se ia nici o măsură împotriva firmei, doar pentru că tata s-a pensionat. Plus că, prin sesizarea către ITM am cerut să ii fie aparate drepturile avute în calitate de salariat, drepturi care au fost încălcate.
E ceva ce putem face, înainte să apelam la o instanță judecătorească? Tatăl meu locuiește într-un sat mic și nu s-ar descurca să facă asta, iar eu nu locuiesc în țară.
Vă mulțumesc pentru eventualele răspunsuri.
Ultima modificare: Miercuri, 12 Martie 2025
Ella K., utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:28, 12 Martie 2025
Este corect , intrucat competenta este a instantei de judecata. In general, ITM-urile actioneaza pentru salariatii activi sau cu c.i.m. suspendate, nu si pentru cei ai caror rapoarte de munca au incetat.

ITM-urile nu pot obliga angajatorii sa faca ceva .... in afara de a aplica sanctiuni contraventionale , nu pot face altceva.
Ultima modificare: Miercuri, 12 Martie 2025
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Neplata retineri angajat albnegru albnegru Buna ziua. Sunt angajat de putina vreme (aproximativ 4 luni) in cadrul unei companii. De la inceputul acestui an, plata salariilor se face cu intarziere ... (vezi toată discuția)
Nereguli la locul de munca santos_nelson santos_nelson Acum 3 luni m-am angajate la o firma unde dupa o săptămâna de proba am discutat cu patronul firmei conditile de angajare. Mi s-a promis un contract de ... (vezi toată discuția)
Angajator mincinos alexandra_teodora alexandra_teodora Am fost solicitata pe la sfarsitul lunii februarie de catre patronul unei firme de constructii pe care il cunoscusem in trecut, cu ocazia unor colaborari la ... (vezi toată discuția)