Buna ziua,va rog să mă ajutați cu un sfat o părere ceva. Când am mers la medicul ginecolog la primul control de sarcina mi sa spus că numai pot merge la munca deoarece am sarcina gemelara și e considerată sarcina cu risc și îmi va da concediu cu risc. Problema e că acum sunt in 20 de săptămâni și am aflat că doamna doctor mi-a dat cod de 01 in loc de 15. Problema e că la 90 de zile intru in comisie,ce se va întâmpla? Va trebui sa merg la munca după astea 90 de zile?
Concediul de risc maternal ( cel cu cod 15 ) se acorda doar in situatia in care conditiile de munca va pun sanatatea - dvs. ca gravida , sau fatului - in primejdie , iar angajatorul nu poate elimina aceste riscuri , si nici nu va poate schimba locul de munca intr-unul fara riscuri . Ori , dvs. aveti sarcina la risc pentru ca e gemelara , nu are legatura cu locul de munca . Prin urmare , medicul a dat codul 01 pe buna dreptate . Nu e obligatoriu sa mergeti la munca dupa cele 90 zile , veti merge la acea comisie si , daca va considera necesar , va va prelungi acest concediu pana la 183 zile . Dupa care intrati in prenatal . De altfel , concediul de risc maternal ( cod 15 ) se acorda pe maxim 120 zile , pe cand cel de sarcina la risc merge cu 2 luni in plus .
Daca sarcina dvs. este in primejdie , va vor aproba . Comisia e formata tot din medici , stiu ce e o sarcina la risc . Daca nu vor aproba , inseamna ca nu aveti nevoie de concediu medical si puteti lucra pana intrati in prenatal . Starea de graviditate , in mod normal , nu e o stare de boala , ci una fiziologic normala . Nu e vorba ca e cel mai bine , ci ca nu aveti incotro , daca vreti in continuare concediu medical .
Sarcina si concediu
onthespot
Buna seara,
1) sunt functionar public, insarcinata in 10 saptamani, sarcina cu risc. Anul trecut noiembrie si decembrie am avut cate 4 zile de concediu fara ... (vezi toată discuția)