avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 820 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu cununie civilă in contextul schimbării ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu cununie civilă in contextul schimbării jobului

Bună ziua,

Mă confrunt cu o situație în care am nevoie de clarificări privind programarea zilelor libere prevăzute pentru cununia civilă, conform articolului 152 .

Iată contextul:

Pe 29 martie urmează să am cununia civilă, iar conform articolului 152 am dreptul la 5 zile libere.
În prezent, sunt angajat la un loc de muncă unde, conform CCM, am la dispoziție 30 de zile pentru a programa aceste zile libere.
Totuși, în contextul unei schimbări de job, ultima mea zi la vechiul loc de muncă va fi 4 aprilie, iar pe 7 aprilie voi începe un nou job.
HR-ul noului loc de muncă mi-a comunicat că este posibil să programez aceste zile libere și după ce mă angajez la ei.
Întrebarea mea este: în situația în care perioada de programare a zilelor libere se întinde pe momentul schimbării de loc de muncă, cine ar trebui să suporte aceste zile libere? Este posibil ca noul angajator să le recunoască conform prevederilor legale, sau acestea trebuie să fie programate în cadrul vechiului contract de muncă?

Vă mulțumesc anticipat pentru clarificări și sfaturi!
Cel mai recent răspuns: ionutb90 , utilizator 08:31, 19 Martie 2025
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Art.152 Codul Muncii nu prevede o anumita durata a zilelor libere plătite in cazul unor evenimente familiale deosebite.
Probabil in ccm aplicabil se mentioneaza aceasta durata.

2. Niciun angajator nu va suporta c/v acestor zile daca se suprapun cu perioada 05-06 aprilie.

3. Pentru sectorul privat, acordarea acestor zile trebuie sa fie prevazuta in cm aplicabil ori in reg.intern al angajatorului respectiv.
Nu se raporteaza de la un angajator la altul.
Mulțumesc pentru răspuns!
Ultima modificare: Miercuri, 19 Martie 2025
Manuela Rășină, administrator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, anul trecut am facut cununia civila si mi-am luat ... nadia2214 nadia2214 Buna ziua, anul trecut am facut cununia civila si mi-am luat cele 5 zile libere legale la locul de munca X. Intre timp am schimbat locul de munca si urmeaza sa ... (vezi toată discuția)
Numar zile concediu casatorie Cristina120 Cristina120 Buna ziua, Eu si partenerul urmeaza sa ne cununam. Incercand sa programam zilele de dupa, am constatat ca eu am dreptul la 5, in timp ce el are dreptul doar ... (vezi toată discuția)
Concediu de casatorie - 2019 stefanxh stefanxh Salutare, Am o intrebare legata de concediul de casatorie. In momentul de fata eu sunt angajat la o companie privata, urmeaza sa fac cununia civila in ... (vezi toată discuția)