Buna ziua. Am semnat ca martor pe un testament adus la mine acasă de beneficiarul acestuia, fără ca persoana care lăsa moștenirea să fie de față și fără să știu că acesta trebuia scris de el personal. Ce implicații legale are acest lucru pentru mine in cazul in care se ajunge la un proces și ce pot face pentru a clarifica situația?
O sa precizați acest lucru în fata organelor de cercetare penala dacă o sa fie vreodată nevoie sau dacă va vor chema în instanta moștenitori ai defunctului.Trebuia sa întrebați înainte.. Dacă persoana care a redactat testamentul trăiește și o cunoașteți o puteți întreba dacă testamentul ii reflecta voința,este redactat de ea etc.
În cazul în care acest testament ajunge în instanță, există riscul să am probleme din cauza faptului că am semnat ca martor fără să știu regulile legale(ex fals in declaratii sau ceva de genul)? Credeți că ar fi util să fac o declarație notarială acum pentru a clarifica situația și a evita complicațiile?Sau este suficient sa zic atunci ce s-a intamplat?
În principiu dumneavoastră nu aveți de unde să știți regulile în materie succesorală, nu aveți cunoștințe juridice. La momentul semnării presupunem că ați fost de bună-credință și ați semnat chiar fără să știți voința reală a testatorului. Ați putea să discutați cu testatorul să vedeți dacă este voința lui pe acel testament. Exact așa cum s-a întâmplat și ce informații aveți despre testator veți povesti și în instanță sau în fața organelor de poliție, dacă va fi cazul. Dacă veți da atunci declarații mincinoase atunci intervin dispoziții din codul penal și veți fi tras la răspundere