avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 471 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... CAS - contributia pe care o platesc ca PF include ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

CAS - contributia pe care o platesc ca PF include automat si o cotizatie la Fondul de Pensii Public?

Buna seara. Desi am postat intrebarea si la categoria CONTABILITATE (Contabilitate si fisc), revin deoarece poate este mai adecvat sa o pun in categoria Somaj, asigurari sociale si asistenta sociala. Intrebarea la care va rog sa-mi raspundeti este: Nu am servici, nu sunt inca pensionara, dar am obtinut venituri din cedarea folosirii bunurilor, respectiv inchiriere apartament. Am dus la CAS certificatul eliberat de Sectia financiara si mi-a fost calculata suma pe care o datoram pentru a putea beneficia de un medic de familie etc. Au fost 4 ani. Din suma platita la CAS o parte se trimitea autonmat catre Fondul de Pensii public? Pot fi acesti ani considerati precum ani de contributie SI la Fondul de Pensii? Va multumesc mult pentru raspunsurile pe care sper sa le primesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters89081 , utilizator 16:15, 12 Februarie 2010
Nadie a scris:

Am dus la CAS certificatul eliberat de Sectia financiara si mi-a fost calculata suma pe care o datoram pentru a putea beneficia de un medic de familie etc. Au fost 4 ani. Din suma platita la CAS o parte se trimitea autonmat catre Fondul de Pensii public? Pot fi acesti ani considerati precum ani de contributie SI la Fondul de Pensii?

Suma platita nu se duce catre Fondul de pensii,ramane la Casa de sanatete.
Ultima modificare: Joi, 11 Februarie 2010
MALAMUT, Consultant fiscal
Multumesc pentru raspuns.Sa inteleg ca trebuia sa platesc in alta parte, separat, contributia pentru pensie? Daca eu platesc taxe si impozite pe venit (chiria), nu este asimilata aceasta activitate cu o activitate pe cont propriu? Si inchirierea presupune munca...si inca cum!... DE mai bine de un an nu reusesc sa inchiriez.....In fine, multumesc pentru raspuns..
1. Pentru a beneficia de pensie trebuie sa contribuiti la Casa de Pensii.
2. In conformitate cu dispozitiile art.5 alin.(2) din Legea nr.19/2000, astfel cum a fost modificat prin OUG nr.91/26.09.2007, se pot asigura in sistemul public pe baza de contract de asigurare sociala, persoanele care se regasesc in situatiile prevazute la alin.(1) si care doresc sa isi completeze venitul asigurat, precum si persoanele care nu se regasesc in situatiile prevazute la alin.(1).
3. Incepand cu luna februarie 2009, conform prevederilor Legii bugetului asigurarilor de stat se plateste o contributie lunara de asigurari sociale de 31,3% din venitul lunar asigurat. Legea nu prevede un plafon maxim sau minim cu privire la venitul lunar asigurat, stabilirea acestuia fiind la latitudinea persoanei care incheie contractul de asigurare sociala.
4. Contractul de asigurare sociala prevazut la art. 5 alin.(2) din lege, se incheie intre persoana interesata sau, dupa caz, mandatarul acesteia desemnat prin procura speciala si casa teritoriala de pensii din raza de domiciliu sau resedinta a persoanei interesate.
5. Plata contributiei de asigurari sociale poate fi efectuata atat de catre titular, cat si de orice alta persoana desemnata de acesta , lunar sau anticipat, pe o perioada de cel mult 12 luni.
6. Contractul de asigurare sociala se incheie in forma scrisa si produce efecte de la data inregistrarii acestuia la casa teritoriala de pensii.
Buna seara. Multumesc pentru raspuns, dar cred ca tot nu am inteles...Desigur, am inteles ca trebuie sa ma adresez direct Casei de pensii, ca faptul ca am platit la CAS nu acopera si contributia pentru pensii, desi se numeste Casa de Asigurari Sociale...Pensia nu intra in asigurarile sociale?...Am platit multi bani la CAS - in primul an de la repatriere peste 2700 de Ron, incorect, cred eu, deoarece mi s-a pretins sa platesc de la data repatrierii in acte nu cea reala (eu am continuat in strainatate inca un an, avand asigurare de sanatate de la tara sotului meu). Dar, acesti bani nu mi-au adus decat faptul ca am avut un medic de familie (de care, multumesc lui Dumnezeu, nu am avut nevoie...) Apoi, cum spuneam , am platit , nu putin, conform cu veniturile realizate din chirie. Cand spuneti ca trebuia sa platesc 31% din venit la Casa de pensii va referiti tot la venitul - net sau brut, cum o fi -declarat la Sectia Financiar sau 31% din ceea ce am platit la CAS?.... Pentruca intre impozitul platit la Sectia Financiara, plata la CAS si inca 31% pentru pensie.....aproape ca nu ar mai merita sa mai inchiriez. ...
1. Se numeste Casa de Asigurari de Sanatate!
2. Raspunsul la intrebarea dvs. se afla in interventia mea anterioara:
Legea nu prevede un plafon maxim sau minim cu privire la venitul lunar asigurat, stabilirea acestuia fiind la latitudinea persoanei care incheie contractul de asigurare sociala.

3. In contractul de asigurare pe care il incheiati dvs. cu Casa de Pensii stabiliti dvs. valoarea venitului. Cu cat acesta va fi mai mare cu atat si punctul de pensie, pe perioada respectiva, va fi mai mare.

Alte discuții în legătură

Calcul varsta pensionare alina_laura alina_laura Buna ziua, Am o intrebare? Mama are varsta de 52 ani si momentan nu mai lucreaza din motive medicale. Are 27 de ani lucrati dintre care 14 ani sunt la gupa a ... (vezi toată discuția)
Posibilitati pensionare lescu lescu Buna ziua. Sunt nascuta la 1 iulie 1958 si am cumulat 27 de ani si 23 de zile de munca pana la 01.01.2009. De atunci, am mai lucrat doar episodic, sub forma de ... (vezi toată discuția)
Varsta standard de pensionare si stagiul minim de cotizare ContSters137621 ContSters137621 Buna ziua as vea sa stiu care este varsta de pensionare pentru o persoana (femeie) nascuta la data de 20.04.1951 si care este stagiul minim de cotizare pentru ... (vezi toată discuția)