avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 600 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... CAS - contributia pe care o platesc ca PF include ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

CAS - contributia pe care o platesc ca PF include automat si o cotizatie la Fondul de Pensii Public?

Buna seara. Desi am postat intrebarea si la categoria CONTABILITATE (Contabilitate si fisc), revin deoarece poate este mai adecvat sa o pun in categoria Somaj, asigurari sociale si asistenta sociala. Intrebarea la care va rog sa-mi raspundeti este: Nu am servici, nu sunt inca pensionara, dar am obtinut venituri din cedarea folosirii bunurilor, respectiv inchiriere apartament. Am dus la CAS certificatul eliberat de Sectia financiara si mi-a fost calculata suma pe care o datoram pentru a putea beneficia de un medic de familie etc. Au fost 4 ani. Din suma platita la CAS o parte se trimitea autonmat catre Fondul de Pensii public? Pot fi acesti ani considerati precum ani de contributie SI la Fondul de Pensii? Va multumesc mult pentru raspunsurile pe care sper sa le primesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters89081 , utilizator 16:15, 12 Februarie 2010
Multumesc pentru rabdare si...clarificari. Asadar, la Casa de Pensii pot sa ma asigur pentru orice suma, indiferent daca am sau nu venit (acum, de pilda, nu am apartamentul inchiriat...), sau care ar fi venitul,fara sa mi se pretinda vreun act justificator.Credeam ca doar la companiile de asigurari pentru pensiile suplimentare (private) se poate cotiza astfel, nu si la Casa de Pensii publica, de stat...Incerc sa imi maresc putin numarul anilor de contributie, deoarece aproape 6 ani am lucrat pe jumatate de norma si, punand cap la cap, nu am decat 10 ani si vreo 3 luni...Am inteles ca dupa noua Lege a pensiilor, as avea nevoie de minimum 13 ani.....Mai puteti sa imi acordai putin timp? Anii de studii universitare la zi, cu Diploma de Licenta, sunt considerati ca vechime? Pot conta pe inca 4 ani, deci sa am....14 ani si nu 10? Va multumesc, sincer, pentru raspunsuri.
1. Cei 6 ani cat ati lucrat cu jumatate de norma, pentru pensie se considera tot 6 ani. Conteaza insa ce salariu ati avut in acei 6 ani si asta da marimea punctului de pensie.
2. Perioada studiilor universitare la zi constituie perioada asimilata stagiului de cotizare si se ia in calcul la pensia de limita de varsta. Aceasta perioada nu face parte din stagiul complet de cotizare cerut de lege.
3. Si in actuala lege a pensiilor (L19/2000) si in proiectul viitoarei legi, stagiul minim de cotizare este de 15 ani.
4. Mai facet calculul stagiului de cotizare (vechimii) inca o data, tinand cont de ce v-am spus mai sus.
Va multumesc, Domnule Tudor pentru raspuns. Asa stand lucrurile nu ma mai tem ca nu am minimul...Am lucrat din 76 pana in 88 ca traducator (din pacate, nu mi-a fost trecut salariul real....), apoi, ca.....registrator medical pana in 90, cand am intrerupt raportul de munca prin invoirea partilor, dar, si cu vreo 6 sau 9 luni de concediu fara plata...Oricum, daca se adauga cei 4 ani de studii, as avea, cred, cei minimum 15 ani de vechime...Important este sa am macar acel minim de ani vechime.In rest, desigur, pensia va fi foarte mica....Voi vedea la anul, cand voi avea varsta de pensionare prevazuta...daca nu e schimbata prin noul proiect. Va multumesc mult, din nou. M-ati ...linistit. Toate cele bune va doresc, din suflet.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul varsta pensionare alina_laura alina_laura Buna ziua, Am o intrebare? Mama are varsta de 52 ani si momentan nu mai lucreaza din motive medicale. Are 27 de ani lucrati dintre care 14 ani sunt la gupa a ... (vezi toată discuția)
Posibilitati pensionare lescu lescu Buna ziua. Sunt nascuta la 1 iulie 1958 si am cumulat 27 de ani si 23 de zile de munca pana la 01.01.2009. De atunci, am mai lucrat doar episodic, sub forma de ... (vezi toată discuția)
Varsta standard de pensionare si stagiul minim de cotizare ContSters137621 ContSters137621 Buna ziua as vea sa stiu care este varsta de pensionare pentru o persoana (femeie) nascuta la data de 20.04.1951 si care este stagiul minim de cotizare pentru ... (vezi toată discuția)