avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 842 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Contract de management
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Contract de management

Cine are obligatia inscrierii contractului de management la institutiile abilitate si care sunt acestea?
Eu daca semnez un contract de management si angajatorul nu il inregistreaza la fisc, eu ca administrator pot beneficia de drepturile ce decurg din acest contract?
In caz de nerespectare a obligatiilor de catre angajator, eu pot sa il actionez in instanta si sa am castig de cauza, daca acest contract nu este inregistrat la institutiile abilitate?
Va multumesc.
Andreea Lisievici a scris:

romania inedit a scris:
asa cum este prevazut in art . 41 , litera b , conform cu art. 55 , alineatul (2) , litera j .

In ce lege? Nu de alta dar sigur nu-s din legea 31/1990, care asimileaza numai cu privire la directorii SA.

In Codul fiscal scrie asta , penmtru ca in Codul fiscal este reglementat impozitul pe venit !

ART. 41

Categorii de venituri supuse impozitului pe venit

Categoriile de venituri supuse impozitului pe venit, potrivit prevederilor prezentului titlu, sunt următoarele:

b) venituri din salarii, definite conform art. 55;

(2) Regulile de impunere proprii veniturilor din salarii se aplică şi următoarelor tipuri de venituri, considerate asimilate salariilor:

j) indemnizaţia administratorilor, precum şi suma din profitul net cuvenite administratorilor societăţilor comerciale potrivit actului constitutiv sau stabilite de adunarea generală a acţionarilor;
Ok, lasand deoparte faptul ca nu cred ca se poate asimila prin CF mai mult decat prevede legea speciala in materie, regulile de impunere includ si obligatia de inregistrare? Ca de fapt de aici plecase discutia.
Orice plata facuta de o persoana juridica catre o persoana fizica in cadrul unui contract (de munca, de management, conventie civila, drepturi intelectuale, dobanzi, dividende, etc .) se impoziteaza , iar impozitul se retine la sursa de catre platitor . Modul de calcul, retinerea si virarea sunt specificate in codul fiscal, in functiue de tipul de venit.
Eu intrebam de obligatia de inregistrare ca platitor de venit, care e altceva. In plus, la impozitul pe venitul din drepturi de proprietate intelectuala, daca nu se prevede altfel in contract, la sursa se retine doar 10% iar restul se plateste direct; dividendele nu se platesc in baza unui contract.
Iar eu am scris ca veniturile obtinute dintr-un contract de management sunt venituri asimilate salariilor , asa ca ma mir ca sunt considerate venituri obtinute din drepturi de proprietate intelectuala .

Daca un contract de management nu este inregistrat la fisc , toate cheltuielile facute de acea societate sunt considerate cheltuieli nedeductibile .

Alte discuții în legătură

Cum e impozitat un contract de management? cibmedia cibmedia Sunt interesat de felul in care se taxeaza de catre Fisc un contract de management de tip retainer, si unde trebuie înregistrat. Mentionez ca am un contract ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli microintreprindere Cristina Vasile Cristina Vasile Buna ziua1 Va rog respectuos sa-mi dati si mie unele lamuriri privind micro platitoare de 3% si neplatitoare de TVA: 1. Pot face contract de comodat pentru ... (vezi toată discuția)
Diurna in strainatate peste 30 de zile? MMX MMX Buna ziua, Lucrez in servicii IT. Sunt actionar unic si angajat al unei firme ce da servicii in afara tarii in Uniunea Europeana. Datorita specificului ... (vezi toată discuția)