avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 490 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire apartament - vreau sa las un apartament ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire apartament - vreau sa las un apartament unicului meu nepot ...

vanzare cumparare apartament

vreau sa las un apartament unicului meu nepot,care este casatorit si are un copil
doresc ca nimeni sa nu beneficieze de apartament decat daca decide nepotul,vreau sa spun ca el sa decida transmiterea lui catre fiul sau si sa nu se infiltreze sub nici o forma mama copilului
pe scurt cum trebuie sa fac ? fac acte nepotului sau unuia dintre parinti si in cazul asta nimeni (eventual sotia) nu se poate atinge de mostenirea din partea parintilor?
asi dori ,fara sa supar pe nimeni,un raspuns profesionist.Vreau sa fac acest lucru cat mai repede
multumesc
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 14:30, 30 Martie 2025
Varianta cât mai repede (după cum ați cerut) - ii lăsați apartamentul printr-un testament.
Va fi bunul lui propriu, dobândit prin moștenire testamentară, nu și al nevestei sale.
Dar, nu știu dacă aveți dvs. moștenitori rezervatari (soț? copii?) ...
Ultima modificare: Vineri, 28 Martie 2025
romascanu, moderator
Nu eu nu am pe nimeni eu cu sora mea am decis sa ii dam lui casa
Nu ar fi mai bine sa o las unuia dintre părinți?

romascanu a scris:

Varianta cât mai repede (după cum ați cerut) - ii lăsați apartamentul printr-un testament.
Va fi bunul lui propriu, dobândit prin moștenire testamentară, nu și al nevestei sale.
Dar, nu știu dacă aveți dvs. moștenitori rezervatari (soț? copii?) ...

În primul rând, nu am destule date ca să văd mai binele.
Și apoi: bine, bine, dar pentru cine?

Să ghicesc că această casă este în proprietatea comună a dvs. și a surorii dvs.?

Dacă vreți să-i rămână surorii dvs. (mama nepotului), atunci nici nu trebuie să faceți ceva. Sau (iertare) trebuie să „aveți grijă” să muriți dvs. înaintea ei, că atunci ea va fi moștenitoarea dvs.

Dacă are ea „norocul” să plece înaintea dvs. atunci nepotul va fi moștenitorul mamei lui și apoi moștenitorul dvs.

Dacă vreți să-i faceți un bine nepotului încă de pe acuma, atunci puteți să-i faceți o donație. (numai lui!)
Dacă e bine, bine, dar nici chiar așa de bine, atunci lasați-i un testament. (donația produce efecte imediat, testamentul produce efecte numai după moartea dvs.)

Oricum, nu prea văd de ce i-ați lăsa-o lui tată-său. (că ați zis „unuia dintre părinți”). Ca să aibă nepotul mai multe moșteniri de dezbătut? Păi, ori ii facem un bine, ori îi încurcăm viața....

Nu există un act mai bun, așa, în general, depinde ce vreți să faceți cu el.

Ultima modificare: Sâmbătă, 29 Martie 2025
romascanu, moderator
Doamna ,va multumesc din suflet ca dat atentie intrebarii mele
deci ,eu am un apartament pe care vreau sa il las nepotului de frate,care are un copil
Este casatorit ,dar stiti niciodata nu se stie in viata
Vreau sa il las lui in mod expres ,fara ca vreunul din neamuri (soacra,nevasta)sa sa isi bage nasul si sa pofteasca la el.Vreau ca el sa decida pentru copilul lui ce va face
El este singur la parinti,eu cu sora mea santem matusi necasatorite si fara alti urmasi
de ce ma agit asa?pentru ca am inteles ca este posibil sa faca parte si nevasta daca doamne fereste se vor desparti.Eu vreau sa il pun la adapost,pentru ca chiar merita
cu mii de multumiri
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu, nu-l va împărți cu nevasta la divorț, nici dacă îi donați ap (dar numai lui) nici dacă i-l veți lăsa prin testament. (la fel, numai lui). In ambele variante, ap va fi bunul lui propriu.
Or, la divorț se impart bunurile comune ale soților, iar nu bunurile proprii ale unuia dintre soţi.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Testament sau donatie? GeaninaC GeaninaC Buna ziua, am cateva intrebari despre o situatie cam incurcata, multumesc mult oricui imi poate da raspuns la intrebarile mele. Am plecat din tara in 2008 ... (vezi toată discuția)
Drept la mostenire gmihaitza17 gmihaitza17 Buna ziua, Va deranjez si eu cu o scurta intrebare: Doresc sa cumpar un apartament pe numele mamei mele. Este posibil sa fac acest lucru cu clauza ca doar ... (vezi toată discuția)
Succesiune VioricaC VioricaC Buna seara, Suntem 2 mostenitori si nici nu are copii. Sora mea este casatorita . iar sotul are 2 copii din prima casatorie. Si eu sunt casatorita Ambii ... (vezi toată discuția)