avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 726 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Am un teren extravilan. Am depus actele la primarie ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Am un teren extravilan. Am depus actele la primarie pentru publicare ...

Am un teren extravilan.
Am depus actele la primarie pentru publicare ofertei de vanzare, am gasit client pentru terenul respectiv(Nu vecin).
Am dreptul sa fac un precontract notarial cu el ținând cont ca abia după 45 zile lucrătoare plus încă 30 de zile se finalizează procedura?
Exista cred riscul ca un vecin sa accepte oferta și sa pierd precontractul?plus avansul dat dublu?
Mulțumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: CHKa , utilizator 15:46, 4 Aprilie 2025
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Încă ceva... Este un amestec al statului într- o problemă care ține de proprietatea privată... Trebuie să dispui după propria voință de proprietatea privată... garantată de constituție... Mai mult, anul trecut parcă se vorbea de un proiect de modificare a acestei legi în sensul ca și terenurile intravilane să fie vândute după procedura preemțiunii.... O aberație.... N au ce să facă în parlament și ne dictează cum să ne și...
Ăsta e un motiv de anulare a contractului în instanță

Urduban Dumitru a scris:

De asemenea, în cererea de preempțiune poți cere un preț imposibil.... și-l termini pe impostor....

Dreptul de preempțiune acordă prioritate anumitor categorii de persoane în cumpărarea terenului, în ordinea următoare:
1. Coproprietarii, soții, rudele până la gradul III;
2. Proprietarii investițiilor agricole (ex: pomi, vii) de pe teren;
3. Proprietarii terenurilor vecine;
4. Statul român, reprezentat de Agenția Domeniilor Statului (ADS).
Daca nu va grabiti prea mult si aveti motive serioase sa credeti ca altcineva (in afara celor de la pct. 1) ar vrea sa intervina, poate va ajuta pct. 2
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Stimate @Urduban Dumitru , nu dati sfaturi care ar putea sa-l prejudicieze pe cel care intreaba . Cei care vand teren extravilan sunt OBLIGATI sa vanda la pretul trecut in oferta de vanzare . Avizul de vanzare la liber , eliberat de Primarie , contine suprafata si pretul la care poate fi vandut , si nici un notar nu va intocmi un contract cu alte prevederi . Si chiar daca ar trece un pret prohibitiv ( la care slabe sperante sa gaseasca un client ) , preemptorul poate bloca - la fel de usor - vanzarea . Accepta pretul , asa umflat , si ulterior nu cumpara … si nimeni nu-l sileste sa o faca ( nici o prevedere legala ) … l
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Preemptorul care în mod repetat acceptă oferta și apoi nu cumpără ar putea fi totuși dat în judecată pentru despăgubiri, în baza Codului civil și a teoriei abuzului de drept.

Alte discuții în legătură

Buna seara! am cumparat anul acesta o casa cu teren intravilan ... BERAM BERAM Buna seara! Am cumparat anul acesta o casa cu teren intravilan de 1378 mp si un teren extravilan de 3622mp. Acum dupa cateva luni vreau sa vand casa cu ... (vezi toată discuția)
Vanzare teren extravilan agricol.vreau sa vand un teren agricol ( extravilan agricol ) . arendatorul ... fstver fstver Vreau sa vand un teren agricol ( extravilan agricol ) . Arendatorul si-a facut uz de dreptul de preemptiune si a acceptat pretul cerut. Dupa obtinerea tuturor ... (vezi toată discuția)
Imputernicire la notar ContSters359110 ContSters359110 verisoara mea spune ca are de la unchiul meu( tatal ei inca in viata) imputernicire de la notar , cum ca, poate sa vanda un teren parte a unchiului meu. ... (vezi toată discuția)