avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 433 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Amenda politia locala
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Amenda politia locala

Buna ziua,

Am primit o instiintare de a trimite datele pentru a fi amendat de la politia locala Cluj-Napoca pentru parcarea neregulamentara pe trotuar conform HCL 61/2014 unde scrie ca se sanctioneaza cu amenda de la 200-400 de lei oprirea, stationarea si parcarea autovehiculelor pe trotuar. Pe strada respectiva nu e niciun indicator referitor la oprire/stationare.

Dar in articolul 72 subpunct 7 din OUG nr. 195/2022 precizeaza ca e permisa cu conditia sa fie minim 1 metru din trotuar lasat liber, ceea ce a fost.

Intrebarea mea e: Este legal ca politia locala sa treaca peste OUG si sa amendeze conform HCL in situatia aceasta si in acest caz am vreo sansa sa o contest?
Cel mai recent răspuns: CPP , Avocat 13:59, 4 Aprilie 2025
6 din 6 utilizatori consideră
acest răspuns util
Parcarea pe trotuar e interzisa, doar daca e amenajata de primarie pe trotuar, nu. Dati datele mai repede , altfel veti fi amendat cu peste 1800 RON, fara reducere. Fiti multumit ca veti plati 100 RON, jumatate din minim.
Articolul 142
Se interzice oprirea voluntară a vehiculelor:
...................
n) pe trotuar, cu excepția situației în care administratorul drumului public a executat amenajări care respectă prevederile art. 144 alin. (2) și (3);
[ link extern ]

In OUG scrie altceva
(7) Este interzisă ocuparea trotuarelor cu vehicule imobilizate, iar când aceasta este permisă, conform indicatoarelor sau marcajelor, lățimea minimă a trotuarului lăsat la dispoziția pietonilor trebuie să fie de cel puțin un metru.
Ultima modificare: Joi, 3 Aprilie 2025
latka, utilizator
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Poliția locală, în cazul dvs., nu poate fi acuzată de nimic; a aplicat legea. D-l Boc la Cluj, primarii din Oradea, Timișoara, sunt vârf de lance în drumul spre o lume mai civilizată.
La mine în Drumul Taberei, în jurul blocului meu, trotuarul nu are lățimea mai mare de 1m! Deci, legal, ar trebui să fie liber. Deocamdată, poliția locală, a reușit să ne disciplineze, cu amenzi, să nu depășim trotuarul, și să nu mai intrăm și pe spațiul verde: făcut poză, trimis amenda acasă, inatacabilă în instanță!. Primarul sectorului 6, unul din primarii apreciați de electorat, a făcut multe, a reușit să elimine, treptat, mașinile de pe majoritatea trotuarelor de pe străzile principale. Repet, treptat fiindcă, spunea el, dacă ar fi făcut-o brusc, a doua zi tot cartierul era în fața primăriei. Și populația, da, îl sprijină, fiindcă nu "fierul" ar trebui să fie prioritatea.
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pe de altă parte a creat spatii așa înguste (S6) încât dacă sunt parcate și în stânga și în dreapta ta nu poți ieși din mașină. Toate mașinile au urme de la ușă celuilalt. Spațiul nu e gândit să fie un loc de parcare normala. Și taxa destul de mare.
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
În plus, domnul primar Ciucu a îngustat trotuare, de nu se mai poate merge pe ele decât în șir indian și în orice caz fără vreun căruț puțin mai lat de copil mic sau de persoană cu dizabilități, ca să amenajeze câte 5-6 locuri de parcare.
Fiti multumit ca puteti merge in sir indian! In Popesti-Leordeni, in cam toata zona dintre Dimitrie Leonida si Oltenitei trotuarele sunt late de 50 cm (0,5 m!!) si in plus primaria cea "dedicata" locuitorilor a plantat copaci pe trotuar cam din 2 in 2 m, facand imposibila trecerea oricui in afara de copii, care sunt suficient de mici sa se strecoare. Masinile trec in viteza de regula pentru ca politia nu face nimic contra vitezomanilor in zona pietonala.
NB: copacii acestia nu sunt deci pentru spatiu verde, sunt pur si simplu o oroare, plus ca sunt specii care nu arata bine dar probabil au fost ieftini. Cand vor fi maturi o sa ocupe toata latimea trotuarelor, cu siguranta.

Alte discuții în legătură

Amenda parcare Anamaria04 Anamaria04 Buna seara ! Saptamana trecuta am parcat masina in fata blocului, pe trotuar. A ramas spatiu pentru pietoni de aproximativ 2 metri intre masina si bloc.Pe ... (vezi toată discuția)
Amenda parcare hcl s4 24/2019 Adyconst Adyconst Rog un sfat. Speta: Ieri am primit o amenda prin posta de la politia locala S4. Amenda parcare in baza HCL S4 24/2019. PV de contraventie este pe numele meu, ... (vezi toată discuția)
Pot fi reclamate la poliție mașinile care sunt parcate pe loc ... iamchaos iamchaos Pot fi reclamate la poliție mașinile care sunt parcate pe loc de parcare, dar blochează trotuarul cu partea din spate a mașinii? În zona mea, a ajuns ... (vezi toată discuția)