Am întâmpinat următoarea speță:
1. În câteva zile urmează să cumpăr o casă ( prin credit ipotecar) am dus contractele de la bancă la notar și am fost sunat de notar să-mi spună taxele notariale.
Am fost informat ca mi se vor încheia 2 contracte: unul de ipotecă și celălalt cu vânzătorul de vânzare-cumpărare.
Contractul de ipotecă cu banca taxa este de 3400 lei cu TVA și celălalt este de 5.900 lei cu TVA, valoarea imobilului este de 35.000 euro.
2. Colega mea de la muncă , în urmă cu 2 ani, a luat și ea tot prin credit ipotecar dar alta banca și a încheiat un singur contract unde ipoteca a fost bagata in contractul de vânzare-cumpărare.
Nu mai înțeleg absolut nimic!
Exista cadrul legal unde ipoteca este pusa pe contractul de vânzare-cumpărare sau se fac contracte separate?
Când imobilul este cumpărat cu credit ipotecar, se încheie 2 contracte separate (de vânzare și de ipoteca).
Când imobilul este cumparat prin Programul "Noua Casa", se încheie un singur contract.
Nu exista nicio lege care sa oblige încheierea unui singur contract sau a două. Apoi, fiecare banca are propria practica și politică, ce impune și obligă notarul sa autentifice exact draftul comunicat de ei (asta ca să știți că ceea ce semnați provine 100% de la bancă).
De asemenea, luați în calcul faptul ca onorariile notariale s-au modificat anul trecut în ianuarie.
Faptul ca în cazul unei alte persoane s-a procedat altfel, înseamnă că și situația respectiva și împrejurările au fost diferite.