avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 936 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Contabilitate Intreprindere Individuala
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Contabilitate Intreprindere Individuala

Buna ziua,

Doresc sa imi deschid o intreprindere individuala pentru o librarie.
Cum este mai bine sa aleg platitor sau neplatitor de tva? Veniturile vor fi din procent vanzari.
Ce acte contabile trebuie sa intocmesc ?
Voi avea doua puncte de lucru, cum afecteaza acest lucru contabilitatea?
Voi avea doi angajati, care sunt documentele ce trebuie intocmite pentru angajarea lor?

Multumesc,
Catalin
Cel mai recent răspuns: Iulian MANEA , Contabil 01:02, 28 Martie 2010
universitaria a scris:

[...]
3. Pentru ca sunt la inceput am solicitat unui furnizor o comanda mare. Acesta imi solicita un BO in alb. Cat de ok este aceasta? La ce riscuri ma expun?
[...]

Biletul la ordin contine printre altele si (1) suma pe care trebuie s-o platiti precum si (2) data la care sa se faca plata. In momentul in care ati pus la dispozitia unui furnizor un bilet la ordin in alb ati lasat la latitudinea lui cum sa completeze aceste rubrici.

Daca in ce priveste la suma de plata nu poate completa decat cel mult cu suma facturilor de plata la un moment dat, data platii poate sa difere de cea la care v-ati inteles verbal.

Cel mai mare risc este ca vanzarea sa nu mearga asa cum ati sperat si furnizorul sa va ceara banii si sa nu aveti de unde sa-i dati.

Succes!
universitaria a scris:

[...]
1. In cazul in care desfasor activitati de comert cu amanuntul nu trebuie sa intocmesc si monetarul?
[...]

Daca pe langa dvs. nu mai este nimeni care sa lucreze in II nu mai trebuie sa intocmiti chitanta privind predarea banilor de catre gestionar catre casier (monetarul nu mai exista ca document justificativ) ci este suficient raportul zilnic al casei de marcat, dvs. fiind in acelasi timp si gestionar si casier.

In caz contrar (ceea ce e foarte probabil, avand in vedere ca aveti doua puncte de lucru) eliberarea chitantei ca dovada a predarii banilor este absolut necesara.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Completare jurnal de incasari si plati florentinadaniela florentinadaniela Buna ziua, Am o intreprindere individuala, cu obiect de activitate comert cu amanuntul. Stiu ca este necesar sa completez jurnalul de incasari si plati, ... (vezi toată discuția)
Acte contabile pfa sorinnell sorinnell buna, mi-am deschis si eu un magazin mixt pe PFA neplatitor de TVA. Ati putea sa ma luminati si pe mine un pic? Am intrebat ce acte de evidenta contabila ... (vezi toată discuția)
Programe contabilitate pfa Ruben Ruben Observ existenta multor programe de contabilitate pentru PFA, dar nu inteleg suportul legislativ pentru functionarea acestora. Poate din punct de vedere legal ... (vezi toată discuția)