avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 653 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... declaratie notariala vs carte funciara
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

declaratie notariala vs carte funciara

Buna ziua, as dori si eu o informatie. Fiica mea avea 7 ani, in momentul in care a decedat tatal ei. A mostenit o serie de bunuri si o suma de bani, care au fost impartite cu fratele ei major in mod ega, la vremea respectiva.
Din tot ce i s-a cuvenit, am trasformat totul in bani, ca pe urma sa ii cumpar un apartament. Acest apartament este pe numele ei inca din 2018, cu nuda proprietate, si eu ca mama mi-am cumparat uzufructul.
Acum in aprilie fata a implinit 18 ani. Eu din cate stiu, cat timp era minora, apartamentul era tot al ei, dar proprietara de drept devine doar la 18 ani. La declaratia de avere, cand trebuia declarat? Si anii anteriori, sau abia acum dupa ce a implinit 18 ani? Ma repet din nou ca apartamentul este cumparat in urma mostenirii tatalui si nu din venituri. Pentru ca am intrebat si la ANAF si mi-au spus ca trebuie sa declar doar daca ii inchiria si obtinea venituri, si abia atunci avea de platit impozit pe venit.
Dar pentru ca noi am locuit si in Italia, trebuie sa facem si acolo aceiasi declaratie, si as dori sa il declar ca sa nu avem probleme, mai cu seama ca acum este majora. In schimb mi se pare ciudat ca pentru apartament imi cere sa traduc cartea funciara a apartamentului, in loc sa fac eventual o declaratie notariala precum detine acest apartament si gata. Sau mai exact proprietatea se vede in actul de vanzare-cumparare si nu in cartea funciara, plus ca si asa mi se pare cam mult. Doar e declaratie si nu depunere de acte.
Daca ma poate lamuri cineva, as fi recunoscatoare
Cel mai recent răspuns: elenna9 , utilizator 04:51, 30 Aprilie 2025
Nud proprietară a devenit de la data contractului.
Însă fiind minora nu are exercițiul acestui drept.
În general, minorii pot dobândi bunuri în proprietate, dar nu au capacitate legală de exercițiu, astfel încât sa dispună de bunul respectiv
Așadar, faptul ca a împlinit 18 ani nu implică decât că a dobândit dreptul de a face ce doresta cu nuda proprietate.
Proprietar deplin asupra imobilului va deveni la decesul dvs, ca uzufructuar.
Uzufructul înseamnă dreptul de a folosi un bun și de a-i culege fructele civile (chirii, dobânzi, arenzi etc.)
Numai dvs ca titulara a dreptului de folosinta ați fi putut închiria bunul și ați fi avut de declarat veniturile din chirii.
Prin urmare, la stadiul actual, fiica nu are ce sa declare.
Cartea funciară este un registru public, iar intabularea este o formalitate de publicitate imobiliara.
Încheierea de intabulare și extrasul de carte funciara completează actul de proprietate.
Ultima modificare: Marți, 29 Aprilie 2025
raluk0207, utilizator
Multumesc frumos pentru raspuns, dar nelamurierea mea era si faptul ca in italia pentru a declara ca acest imobil este pe numele ei, mi s-a cerut 'visura catastale', nu stiu ce inseamna mai exact cadastru apartamentului sau cartea funciara (daca nu sunt una si aceeasi) si nu doar o declaratie notariala, precum ca detine acest apartament (fiica sau noi doua). Asta mi se pare ciudat. Este normal sa mi se ceara copie dupa acte, traduse si legalilate, sau este suficient o declaratie? Deci nu mi-a cerut copie dupa actul de proprietate, sau declaratie notariala, ci direct cartea funciara. Este normal?
Mentionez ca actele acestea le fac in Romania, si le trimit prin email pana cand am sa ajung inapoi in Italia. Doar ca e intervalul de timp in care trebuie sa facem aceste declaratii de venit si de avere, pe teritoriul Italiei si mi s-a cerut sa declar si ce avem prin Romania, pentru ca asa prevede legea la ei.
Revin cu o completare. Eu din cate stiu, ti se cere cadastrul doar cand vinzi apartamentul, nu si la declararea apartamentulșui ca ffind bunul tau...sau ma insel?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drept uzufruct popcomansimion popcomansimion Am încheiat cu soția testamente reciproce prin care asiguram soțului supraviețuitor dreptul de uzufruct viager asupra apartamentului. După decesul ... (vezi toată discuția)
Uzufruct viager - renuntare BenjaminK BenjaminK Buna ziua! Este posibil ca proprietarul unui apartament pe care doresc sa il achizitionez, sa renunte la uzufructul viager si in alta modalitate decat prin ... (vezi toată discuția)
Uzufruct viager lore23 lore23 Buna.As avea si eu o intrebare.acum cativa ani,mama mea a cumparat un apartament ,in care suntem trecuti ca si cumparatori eu si sora mea (minora) si ea are ... (vezi toată discuția)