Sectiile Unite ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie nu s-au pronuntat in sensul "luarii in calcul la pensie a acordului", ci au apreciat ca prevederile legale sunt clare, lipsite de echivoc, astfel ca instantele n-ar trebui sa le interpreteze diferit. Sigur,
motivarea Deciziei nr. 30/2009 nu are nicio legatura cu realitatea.
Cam asta este motivarea Deciziei ICCJ nr. 30/2009:
"Astfel, în privinţa perioadelor anterioare datei de 1 aprilie 2001 (când a intrat în vigoare Legea nr. 19/2000) sunt incidente dispoziţiile tranzitorii cuprinse în art.164 din acest act normativ, care permit valorificarea în procesul de stabilire a punctajelor anuale doar a veniturilor obţinute ce au făcut parte din baza de calcul a pensiilor conform legislaţiei anterioare.
Pe de altă parte, în privinţa recalculării drepturilor la pensie, O.U.G nr.4/2005 prevede la pct.VI al anexei că formele de retribuire în acord nu sunt luate în calcul la stabilirea punctajului mediu anual, întrucât nu au făcut parte din baza de calcul a pensiilor, conform legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001.
Prin urmare, este evident că textele de lege enunţate, fiind clare şi lipsite de echivoc, nu suntem în prezenţa unei ambiguităţi de reglementare, astfel încât nu se poate considera că problema de drept supusă examinării este susceptibilă de a fi soluţionată diferit de instanţele judecătoreşti, iar dispoziţiile art. 329 din Codul de procedură civilă nu sunt aplicabile."
Accesati link-ul de mai jos, puteti citi textul integral al Deciziei nr. 30/2009.
[ link extern ]
Nu puteti promova o alta actiune daca aveti o hotarare definitiva si irevocabila, casa de pensii va va opune autoritatea de lucru judecat si veti pierde din nou.
Consilier juridic,
Gabriela Pintea