avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 955 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... masina distrusa in gangul blocului
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

masina distrusa in gangul blocului

Buna seara,

Din pacate imi incep activitatea pe acest site cu o problema mare.

Sunt proprietar in doua blocuri vecine, respectiv imobilul A, care se afla aliniat la strada, si imobilul B, din spatele acestuia. Accesul si pietonal si in curtea blocului B se face printr-un gang carosabil (latime corespunzatoare, poarta dubla auto).

In imobilul B nu am decat 2 vecini, fiind un P+2, fiind singurul care isi parcheaza masina acolo.

Acum cateva zile, am lasat masina la adapostul gangului, in curte fiind blocat totul cu zapada cazuta de pe amandoua blocurile si existant posibilitatea unor eventuale caderi de gheata. Din pacate acum 2 ani am lasat masina in fata blocului si am luat-o facuta armonica din cauza unor bucati de gheata cazute de pe bloc (totul s-a rezolvat cu casco).

Si dupa cum spuneam am lasat masina in gang. Deasupra acestui gang se afla un apartament nelocuit al unui vecin (bloc A) care si-a lasat pe timpul iernii geamurile deschise.

S-a constatat ca teava este inghetata in zona dansului. Desi si-a chemat niste instalatori, nu a rezolvat problema, iar din pacate vremea frumoasa din ultimele zile a facut ca teava sa se dezghete si sa crape. Ei bine, acum 2 seri tot plafonul gangului s-a prabusit peste masina mea.

Dauna de aproximativ 1500 de euro.

Se poate face o actiune in instanta? Trebuie sa anunt si politia? se incadreaza la articolul 255 Cp?

Am discutat cu vecinul si nu prea pare sa colaboreze, aruncand vina pe o inundatie de la etajul 6 al blocului, el fiind la etajul 1 sau pe o canalizare defecta, apa ce curgea din tavan fiind curata.

Multumesc anticipat si astept sfaturi legale.
Cel mai recent răspuns: ContSters20980 , utilizator 18:45, 15 Februarie 2010
ynocentta a scris:

Expertiza evenimentului trebuie efectuata de persoana autorizata si care poate efectua expertiza in baza unor obiective dispuse de autoritatea competenta.
Recuperarea prejudiciului ,daca va fi dovedit in sarcina proprietarului,puteti sa il obtineti amiabil de la acesta sau prin instanta.
Apreciez ca un element esential in evolutia solutionarii il reprezinta eventuala individualizare a vinovatiei proprietarului , in conditiile certe in care spatiul unde s-a produs evenimentul ,legal nu este destinat parcarii sau stationarii autoturismelor.


Buna seara,

Imi puteti spune va rog, in cazul prezentat de dumneavoatra, ce articole se pot aduce in discutie impotriva mea?

Din cat cunosc eu codul rutier parcarea se face doar in locuri special amenajate, iar stationarea este interzisa in anumite situatii. Stationarea unei masini intr-un gang circulabil auto nu face parte din aceste situatii. Iar teoretic, fiind un gang circulabil auto pozitia masinii acolo este justificata.

Stiu cazuri in care desi o masina se afla intr-o zona de stationare interzisa, la accident nu a fost nici macar culpa comuna, vina fiind in totalitate a persoanei aflate in miscare.

Iar din ce cunosc, accesul auto individual, presupune permiterea parcarea autoturismului pe tot acel spatiu, daca nu se blocheaza trecerea altor autoturisme.

Desigur, daca stiti alte articole de lege, sau reglementari ale codului rutier chiar va rog sa mi le prezentati...

Multumesc
Pentru indepartarea oricaror posibile interpretari,doresc sa precizez ca sunt total neutra ,dar incerc sa precizez solutii in situatii similare
Situatia delicata cu care va confruntati,practic ,trebuie sa recunoasteti ca vi se datoreaza exclusiv pentru ca daca nu parcati auto in respectivul spatiu ,
indiferent de evenimentul cauzat de cadere plafon/podea apartament de la etaj 1,nu va cauza prejudicii.
Referitor la individualizarea culpei pe care marjati dvs,va pot informa ca intr-o speta similara,cu un autoturism parcat pe banda special amenajata locuri parcare,a avut nesansa sa se situeze in aria de actiune a unui capac instalatie magistrala apa calda.In aceasta nabadaioasa iarna,instalatia a cedat,
presiunea apei conducand la "aruncarea " capacului .Consecintele materiale ale defectiunii au cauzat prejudicii substantiale ,paguba totala/partiala la 3-4 autoturisme.Proprietarii/detinatorii autoturismelor ,in vederea recuperarii prejudiciilor au actionat autoritatea responsabila pentru buna functionare a conductei magistrale.Cercetarile in final ,desfasurate independent de reprezentantii tuturor autoritatilor implicate,au constatat si consemnat culpa exclusiva a acelora care au parcat auto-desi era spatiu special amenjat.
Situatie similara cu explozia de canal agent termic la targul auto,care a distrus auto de lux .
Pe acest forum emitem opinii in baza sustinerilor uneia dintre parti ;si in cazul dvs suverana ramane solutia finala pronuntata de autoritate ,independent de vointa noastra .
Succes
Ultima modificare: Luni, 15 Februarie 2010
ynocentta, utilizator
Daca aveti norocul sa existe asigurarea complexa a locuintei "vinovatului" cuprinzand si "Raspunderea civila fata de terti", nici nu trebuie sa dati in judecata asiguratorul, ci pur si simplu va adresati acestuia cu pretentia scrisa de despagubire. Totul s-ar rezolva rapid si amiabil.

Succes!
O precizare importanta: din punct de vedere civil avem de-a face cu o raspundere a pentru "fapta lucrului", raspundere care este obiectiva si nu presupune vreo culpa din partea proprietarului. Prin urmare trebuie dovedit doar ca bunul apartinea lui X si ca bunul respectiv v-a cauzat un prejudiciu. Nimic mai mult. Nu conteaza teava, inundatia, etc. Ele pot conta doar pentru proprietarul apartamentului respectiv daca vrea la randul lui sa se judece cu altcineva care i-a cauzat lui inundatia sau mai stiu eu ce.
Faptul ca ati fi parcat neregulamentar este de asemenea nerelevant, de vreme ce existenta unui fapt ilicit nu este o scuza pentru exculparea altui fapt ilicit. Parcarea neregulamentara ar fi putut fi invocata doar de persoana prejudiciata prin acest fapt, nu de altcineva.

Daca ajungeti la judecata dvs veti chema proprietarul, iar el (daca are asigurare pentru acest risc) va chema in garantie societatea de asigurari. Sigur ca puteti sa va indreptati dvs direct (si) impotriva ei, dar numai daca stiti sigur ca asigurarea exista si ca acopera acest risc.
Ultima modificare: Luni, 15 Februarie 2010
ContSters20980, utilizator
Buna seara,

astazi am avut o discutie si cu cei de la politie, momentan astept grupul operativ pentru a face poze, respectiv pentru a imi elibera autorizatia de reparatie.

Maine voi afla daca asigurarea dansului cuprinde si claza de despagubire catre terti. Daca da, probabil voi merge direct la asigurari, apoi pe o decontare directa intre service si firma de asigurari. Daca nu, voi incerca o intelegere amiabila.

Sper sa se rezolve cat mai corect.

Multumesc mult si va urez o zi cat mai buna.

Alte discuții în legătură

Masina avariata de caderi de zapada Catalin167 Catalin167 Buna ziua. As dori sa intreb pe cei care cunosc legile mai bine decat mine care ar fi procedura corecta de urmat in cazul de mai jos. Am lasat ieri masina in ... (vezi toată discuția)
Masina avariata din cauza caderii de gheata de pe cladire myxfabi myxfabi buna ziua , am si eu o intrebare in urma cu 2 zile de pe blocul unde locuiesc a cazut o bucata de gheata pe masina parcata regulamentar in parcarea blocului ... (vezi toată discuția)
Accident produs la caderea fatadei bloculuiu CristinaCB CristinaCB Buna ziua, Ma numesc Cristina si in urma cu cateva zile bucati din fatada blocului au cazut si au avariat masina mea si a unui vecin. Administratia blocului ... (vezi toată discuția)