avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1154 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Daune morale pentru o concediere nelegala sau ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Daune morale pentru o concediere nelegala sau avertisment

Am o nelamurire :

Se pot acorda daune morale pentru o concediere nelegala sau un avertisment scris ? Care este practica la noi in tara? Se tot invoca o Decizie a Inaltei Curti de Casatie care ar spune ca numai daca se invoca o clauza in Contractul de Munca, este specificata in Contractul Colectiv de Munca se pot acorda daune morale.
Stiu insa ca in UE se acorda daune morale.

Ma poate lamuri cineva?

Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:22, 14 Februarie 2010
precizati norma U.E.!
la noi nu se acorda daune morale pentru actele nelegale savirsite de angajator in contra angajatului. aceste se pot acorda numai daca o asemenea clauza este inscrisa si specificata, in mod concret, in contractul colectiv si individual de munca.
catalin ciobanu a scris:

la noi nu se acorda daune morale pentru actele nelegale savirsite de angajator in contra angajatului. aceste se pot acorda numai daca o asemenea clauza este inscrisa si specificata, in mod concret, in contractul colectiv si individual de munca.


si care angajator va scrie asa ceva in c.i.m. sau va fii de acord cu acesta clauza in c.c.m. ???
cunosc decizia 40/2007 a iccj ( numarul : XXI mai se gaseste pe unele site-uri)
Ultima modificare: Duminică, 14 Februarie 2010
ctynn, utilizator
Asa este, din pacate in practica noastra judiciara sunt foarte rar acordate daunele morale, exista o teama a instantelor de fond de a acorda aceste daune deoarece in recurs, curtea de apel le respinge pe banda, stiu cazuri in care s-au dat daune morale pe fond si in recurs au fost desfiintate, ce judecator ar dori ca hotararea pe care o da sa fie schimbata.
Angajatorul este obligat, în temeiul normelor şi principiilor răspunderii civile contractuale, să îl despăgubească pe salariat în situaţia în care acesta a suferit un prejudiciu material sau moral din culpa angajatorului în timpul îndeplinirii obligaţiilor de serviciu sau în legătură cu serviciul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Daune morale ginnyy ginnyy Potrivit art. 269 (1) Cod Muncii - Angajatorul este obligat, în temeiul normelor şi principiilor răspunderii civile contractuale, să îl despăgubească pe ... (vezi toată discuția)
Daune morale luminita savu luminita savu Buna ziua! In cazul in care se constata nelegalitatea si netemeinicia unei decizii de concediere prin hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila, se ... (vezi toată discuția)
Vreau sa ma lamuresc ....va rog......urgent Popescu_Ioana Popescu_Ioana As vrea sa deschid un proces si sa cer daune ..am ineles sunt daune interese si daune morale ...nu inteleg diferenta ...ce nu inteleg este ... daca in firma ... (vezi toată discuția)