Am si eu o nelamurire in ceea ce priveste schimbarea numelui la casatorie. Astfel urmeaza sa fac si eu pasul decisiv in viata (zic eu) si vreau sa-mi pastrez numele de familie, insa viitorul meu sot nu vrea ca sa ia si el numele meu de familie si intrebarea mea este daca pot lua doar eu numele lui sau daca eu pot ramane cu numele meu si el cu numele lui, va rog sa-mi spuneti si o lege care prevede aceste chestiuni in cazul in care nu-mi puteti da un raspuns concret, astept cu nerabdare raspunsurile dumneavoastra...va doresc numai bine si multa sanatate
Buna seara.
Codul familie prevede la efectele casatoriei ca:
Art. 27. - La încheierea cãsãtoriei, viitorii soti vor declara, în fata delegatului de stare civila 7, numele pe care s-au învoit sã-l poarte în cãsãtorie.
Sotii pot sã-si pãstreze numele lor dinaintea cãsãtoriei, sã ia numele unuia sau altuia dintre ei sau numele lor reunite.
Art. 28. - Sotii sunt obligati sã poarte în timpul cãsãtoriei numele comun declarat. Dacã sotii s-au învoit sã poarte în timpul cãsãtoriei un nume comun si l-au declarat la încheierea cãsãtoriei potrivit dispozitiilor Art. 27 din codul de fatã, fiecare dintre soti nu va putea cere schimbarea acestui nume, pe cale administrativã, decât cu consimtãmântul celuilalt sot.
CASA DE PIATRA SI VIATA LUNGA IMPREUNA !
Cu respect,Alexa...
Casa de piatra !:vishenka:
Numele persoanei poate fi considerat un element al starii civile, cu toate ca are o reglementare distincta de celelalte elemente deoarece, pe de o parte, este obiect al inregistrarii in toate actele de stare civila si este intr-o stransa corelatie cu toate celelalte elemente ale starii civile, in sensul ca, de multe ori, modificarea celorlalte elemente de stare civila atrag si modificari ale numelui.
In legislatie si in doctrina se gasesc doua acceptiuni ale numelui:
1) Art. 12, Decretul 31/1954: “Numele cuprinde atat numele, cat si numele de familie”.
2) Prin nume se desemneaza doar numele de familie.
Numele persoanei-Cuvant sau grup de cuvinte prin care persoana se individualizeaza in familie si in societate; drept extrapatrimonial al persoanei fizice.
Atat doctrinar cat si legislativ sunt avute in vedere doua intelesuri ale numelui: a) Numele de familie -; numele patronimic (de familie) al persoanei fizice. Art. 27, Codul familiei -; Obligatia sotilor de a declara in fata ofiterului de stare civila numele pe care s-au invoit sa-l poarte in timpul casatoriei. b) Art. 12, Decretul 31/1954 -; Numele cuprinde numele de familie si prenumele.
Potrivit Decretului 975/1968 numele de familie se dobandeste ca urmare a filiatiei stabilite conform Codului familiei.
Numele dupa casatorie
ionela20
Am vazut mai multe discutii pe tema asta si am si eu o intrebare- Cand te casatoresti poti lua intai numele de familie al baiatului si il pastrezi si pe al tau ... (vezi toată discuția)