avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1298 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... nu am platit pensia la timp.Ce risc?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

nu am platit pensia la timp.Ce risc?

Salutare!
Am o problema:nu am platit pensia alimentara,iar fosta m-a dat in judecataX-(
Situatia ar fi urmatoarea:fosta sotie a bagat divort pe la jumatatea lui august 2009.Am fost de acord cu divortul (am o alta relatie de 2 ani) si cu incredintarea copilului.Pe 8 decembrie 2009 sentinta a devenit definitiva si irevocabila,tre sai dau pensie de 200 ron si am dreptul la vizita.De cand a bagat divort nu i-am dat nici un ban,stiind ca are bani economisiti (a lucrat in strainatate).Zilele trecute m-a anuntat ca m-a dat in judecata pt neplata pensiei si pt decaderea din drepturile parintestiX-(.Ea imi spunea ca tre sai dau pensia de cand a bagat actiunea de divort,dar cineva imi spunea ca legea spune ca pensia se plateste doar de cand sentinta a devenit definitiva si irevocabila #-o
Intrebarile mele ar fi::-/
-ce risc in situatia de fata?
-de cand trebuie sa platesc pensie?
-ce pot face impotriva ei pt ca a plecat cu copilul in italia fara sa ma intrebe?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: ContSters128911 , utilizator 15:12, 15 Februarie 2010
Sa o luam tematic:-in primul rand trebuia sa primiti hotararea de divort, iar in dispozitivul acesteia sunt trecute obligatiile dvs cu privire la aceasta;pensia se dispune de obicei sa se plateasaca de la data introducerii actiunii, pentru ca acela este momentul din care se considera ce minorul este in nevoie,
-riscati o plangere penala pentru abandon de familie-art.305c.p,
-executarea hotararii din divort si adaugarea de cheltuieli de executare pe care tot dvs. trebuie sa le platiti,
-aflati adresa de domiciuliu si actionati in judecata pentru program vizitare minor.
Ultima modificare: Luni, 15 Februarie 2010
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
"Obliga paratul la plata unei pensii de intretinere in favoarea minorului xxx,in cuantum de 200 ron,reprezentand 1/4 din salariul net al acestuia,de la pronuntarea hotararii si pana la majoratul acestuia"-asta scrie in hotarare.Deci trebuie sa platesc de cand a inaintat actiunea de divort sau de cand s-a dat hotararea?
Eu de Craciun am trimis mamei 50 ron ca sa cumpere cadou copilului si am chitanta de la posta.Ma ajuta cu ceva?
sa fiti pedepsiti penal ptr abandon de familie... de cand sa pronuntat hotararea.. ca asa scrie in dispozitiv... va ajuta faptul ca ati platit 50 lei dar nu e suficient..achitati totul din urma e cel mai corect.. sa nu va doara dupa aia capul, mai bine achitati tot mai ales ca nu sunt asa multe luni de cand sa pronuntat..cand ajugeti cu pensia la zi, va fi mai usor sa dati doar 200 lei lunar
Ultima modificare: Luni, 15 Februarie 2010
Petre Enache, Avocat
Nu are rost sa riscati o plangere penala pentru abandon familial,conf.art.305 c.pen.pentru neplata cu rea credinta a pensiei de intretinere mai mult de doua luni,fapta sanctionabila cu inchisoarea de la 6 luni la 3 ani..
Pensia din urma,oricum veti fi obligat sa o platiti.
Banii pe care ii datorati cu titlul de pensie de intretinere se calculeaza de la data introducerii actiunii si sunt cuveniti exclusiv minorului si in folosul exclusiv al acestuia si nu sotiei,indiferent ca posibilitati financiare ar avea aceasta.
Acesti bani,nu pot face niciodata obiectul unei tranzactii intre parintii minorului.
Cred ca pana la primul termen de judecata ar fi bine sa ii platiti pensia restanta pentru a evita eventuale complicatii.
Avand hotararea prin care ati fost de acord cu incredintarea minorului,cu mentiunea definitiva,minorul fiindu-i incredintat prin aceasta,are dreptul oricand,fara aprobarea dvs.sa paraseasca tara impreuna cu copilul.
In cazul acesta platiti pensia de la data pronuntarii, iar pentru luna in care ati platit o parte, platiti diferenta.

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara-data de la care este obligat tatal sa-si indeplineasca aceasta obligatie viorica71 viorica71 am divortat pe 07 dec 2010,cei doi minori mi-au fost incredintati,iar fostul sot refuza sa plateasca pensie alimentara,ba mai mult,refuza sa-i dea copilului ... (vezi toată discuția)
Pensia de intretinere. ion andrei ion andrei Buna ziua.Am o mare rugaminte la dv.Si va rog sa ma ajutati. Sotia mea a inaintat actiunea de divort la judecatoria sector 1 buc.in care cerea divortul si ... (vezi toată discuția)
Divort tudorann tudorann Bună ziua. Din august anul trecut soțul meu mă amenințat cu divorțul , primul dosar a fost în luna noiembrie dar el nu a plătit taxa de divorț, ... (vezi toată discuția)