am si eu o problema cu tata
am motivele mele sa cred ca el nu mai este ok din punct de vedere al sanatatii mintale
pur si simplu nu vorbeste cu nimeni ci daca are ceva de zis mai degraba scrie sau gesticuleaza, nici din casa nu iese decat maxim pana la vreun magazin si inapoi , sa certat cu absolut toata lumea din motive minore, se opune la orice iar spune cineva .
intelegeti sper ca el pe langa faptul ca ar trebui sa mearga la un medic (ceea ce e imposibil sal conving) , nu este in stare in aceste momente sa isi administreze partea financiara.
de aceea vin la dumneavoastra in rugamintea de a ma sfatui ce sa fac in legatura cu asta caci pana acum am incercat tot ce se putea
Se poate initia o actiune in justitie pentru instituirea tutelei asupra tatalui dvs. Mai exact, tatal dvs. va fi pus sub interdictie, ocazie cu care se va numi un tutore - dvs.
in primul rand trebuie demonstrata starea de dementa. va trebui sa se faca o expertiza medicala. daca nu e chip sa fie dus la doctor, trebuie ca instanta sa dispuna masura ducerii cu forta. trebuie luat in calcul si faptul ca procurorul nu se va lasa nici el usor convins ca este necesara punerea interdictiei. cat despre durata, daca e vorba de Bucuresti, instantele dau termene lungi, nu se uita ca e urgent sau nu. nu se plateste taxa de timbru, deci va costa numai onorariul de avocat care variaza.
varianta simpla nu prea exista. trebuie sa aiba inceredere in cineva. apelati la acea persoana in care are incredere (un vecin poate) si incercati sa il ajutati prin acea persoana.
punerea sub interdictie=mijloc de ocrotire judiciara a persoanelor lipsite de discernamat, aflate in imposibilitatea de a se ingriji de interesele lor sau de a-si exercita drepturile civile.
Potrivit legii, cel care nu are discernamat pentru a se ingriji de interesele sale, din cauza alienatiei mintale ori debilitatii mintale, va fi pus sub interdictie. Pot fi pusi sub interdictie atat persoanele majore, cat si minorii. In categoria acestor persoane se incadreaza bolnavii mintali cronici si minorii, a caror lipsa de deiscernamant este atestata printr-un raport de expertiza psihiatrica medico-legala.
din ce povestiti dvs tatal dvs nu pare a a in unul din cazurile reglementate de lege pt a fi pus sub interdictie.
pare a fi mai degraba cazul desemnarii unui curator.
Problema dumneavoastra excede juridicului. Va inteleg ca e greu sa-ti vezi parintele in astfel de situatii insa solutia nu este sa-l transformati in minor din punct de vedere juridic (partea materiala s-ar rezolva insa restul ... ?) ci sa vedeti care sunt cauzele depresiei sale si sa-i aratati ca-l sustineti si ca-l iubiti. Din cate stiu eu nimic nu ajuta mai mult unui depresiv decat dovezile de iubire.
Cu punerea sub interdictie e mai greu pentru ca aceasta poate fi facuta doar daca exista certitudinea ca cel pentru care se dispune masura este lipsit de discernamant. Chiar daca are o depresie severa si prelungita tatal dumneavoastra nu pare (din ceea ce ati scris) lipsit de discernamant ci mai degraba, asa cum am scris deja, depresiv.
Cat priveste curatela, aceasta nu se poate institui fara acordul celui in favoarea caruia se instituie.
Ingrijire batran
cateldestept
Mama mea in varsta de 74 ani locuieste singura. De la un timp are \\"halucinatii\\", i se pare ca fur un bec sau alte minuni de acest gen (de fapt nimicuri), ... (vezi toată discuția)